Одржан панел „Србија као дестинација за одржавање светских догађаја“

Категорије: Доживљаји, УметностОбјављено: 30.08.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У организацији националне платформе Србија ствара, у среду, 28. августа одржан је панел  „Србија као светска дестинација за одржавање догађаја“.

Основна идеја организовања овог панела била је разменa мишљења са различитим организаторима догађаја у Србији у циљу проналаска што бољих, системских решења и развоја стратегија организовања великих и значајних фестивала, као и научних, стручних и конгресних скупова.

Учесници панела били су професионалци који се баве организацијом неких од највећих догађаја у нашој земљи: Иван Петровић – EXIT Фондација; Андреј Носов – Хартефакт; Виктор Киш – фестивал Дев9т; као и Игор Ковачевић из Конгресног бироа Србије, као и Џејн Канингем (Jane Cunningham) из BestCities Global Alliance.

Кључна порука учесника панела била је да су, управо, људи у Србији са својом, већ показаном креативношћу и професионалном посвећеношћу, наш највећи потенцијал.

Нагласили су и то да се кроз нове компаније, нове људе, улагање у технолошки и инфраструктурни развој, размену квалитетног садржаја са публиком и гостима из иностранства може доћи до бољег позиционирања и промене имиџа наше земље у свету.

Ексклузиван гост на овом панелу била је Џејн Канингем испред BestCities Global Alliance, која је једна од највећих стручњака из области конгресног туризма. Она је као главни разлог зашто неки градови постају изузетне дестинације навела да људи желе да уче једни од других, да се повезују, размењују своја искуства на различитим конгресима и конференцијама, али да желе и да им одређени град и дестинација дају неку врсту узбуђења и јединственог искуства. Она је јасно поручила да Србија има пуно потенцијала у том смислу, и да на томе, читаво друштво, треба интензивно да ради.

Андреј Носов испред фонда Хартефакт, истакао је да ће дугогодишња стратегија, рад са публиком, развој позоришта и нових сцена, подршка локалним сценама, бити само неке од ствари на којима треба радити како би се унапредила позоришна сцена Србије. Он је као пример добре праксе довођења светских догађаја навео Бонско и Висбаденско Бијенале нове европске драме које ће се од 2020. године одржавати у нашој земљи.

Једна од препорука учесника панела била је да повезивање уметничке и државне сцене представља кључни приоритет за осмишљавање и реализацију догађаја у нашој земљи.

Препоруке за развој ове гране индустрије дао је и Иван Петровић, оснивач нашег најпознатијег фестивала у свету – EXIT. Он је предложио да се на нивоу државе направи платформа, која би ујединила организаторе догађаја који би заједнички давали препоруке држави у циљу унапређења организације догађаја. За њега је, такође, важна ставка и оснивање школа или специјалних обука за људе који се баве организацијом догађаја.

Виктор Киш оснивач фестивала Дев9т је као кључну поруку изнео да је публика, како у нашој земљи, тако и у свету, веома заинтересована за добро осмишљене уметничке програме у форми фестивала. За њега је рад на томе одговор на питање: „Како свет довести у Србију“?

Игор Ковачевић је испред Конгресног бироа Србије нагласио да су стручни људи главни потенцијал наше земље. Његова главна порука је да, предност Србије у односу на велики број других земаља лежи у томе да Србија не мора да увози стручњаке, већ је важно да их мотивише и подржи за кључне и велике ствари.

Сажета препорука свих учесника панела била би да је индустрију догађаја могуће унапредити кроз стварање једне заједничке платформе која би радила на бољем позиционирању Србије у међународним оквирима.

Био је ово само један у низу догађаја који платформа Србија ствара организује у циљу размене мишљења и идеја, и на којима се разговара о проблемима из домена креативних индустрија у циљу проналаска што бољих, системских решења из различитих области креативних делатности. У нашим наредним панелима покушаћемо да одговоримо и на разне друге изазове из области креативних индустрија.

Фото Тањуг