Обнова Oвчарско-кабларске клисуре пројекат од националног значаја

Категорије: Доживљаји, МузикаОбјављено: 01.08.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је, у оквиру посете Овчарско-кабларској клисури, радове на језеру Међувршје поред магистралног пута Чачак–Пожега.

Брнабић је истакла да је Овчарско-кабларска клисура један од највећих и највреднијих бисера нашег туризма, али и културе и верских здања, у који се није улагало више од 60 година.

То је пројекат од националног значаја и ради га читава Влада. „Хоћемо да вратимо Овчарско-кабларско клисуру народу, манастирима и природи Србије„, поручила је премијерка.

Обнова Овчарско-кабларске клисуре пројекат од националног значаја

Она је подсетила на то да је Влада у децембру изашла са свеобухватним планом како да се среди Овчарско-кабларска клисура, како бисмо паралелно са отварањем деонице ауто-пута Милош Велики до Пожеге имали клисуру у пуном сјају.

Много тога смо покренули, у септембру ћемо моћи да отворимо реконструисану железничку станицу, да посетимо ново пристаниште, нови трг у Овчар Бањи и амфитеатар„, навела је Брнабић и додала да није сигурна да ће до тада бити завршен Природњачки центар.

Премијерка је указала на то да је један од највећих капиталних пројеката одмуљавање језера Међувршје, истакавши да се тренутно ради на чишћењу од траве и трске.

Обнова Овчарско-кабларске клисуре пројекат од националног значаја

Брнабић је навела податак да је само у првих седам дана из језера извучено 70 тона траве и трске, а тиме се није дошло ни до пола пута када је реч о чишћењу тог језера.

Председница Владе је оценила и да је Србија неправедно одсутна са европских листа за бањски туризам, и најавила да ће се то променити до 2023. године.

Она је подсетила на то да је Србија раније била чувена по бањском туризму и да су нашу земљу посећивали гости из Европе, али да од деведесетих година прошлог века, из више разлога, није било инвестирања у бање, које су падале у заборав.

Брнабић је нагласила да се сада све то мења и да се бањски туризам полако развија, што виде и грађани и домаћи и страни инвеститори, уз подсећање на то да се сваке године додељује све више ваучера, који се углавном искористе у нашим бањама.

Враћамо се нашем бањском туризму, а како будемо подизали једну по једну бању, то ће све више бити прихода за државу, али и за локалне самоуправе и грађане„, поручила је премијерка.

Она је, одговарајући на питање о иницијативи „Отворени Балкан“ у којој учествују Србија, Северна Македонија и Албанија, истакла да ће она допринети другачијем повезивању људи и привреда, јер омогућава потпуно слободан проток робе, чије је првенствено тржиште у региону.

Обнова Овчарско-кабларске клисуре пројекат од националног значаја

Председница Владе је указала на то да ова иницијатива има доста противника, али да је потребна за другачију будућност Балкана, и додала да је она значајна за домаће инвеститоре и за младе људе који ће имати прилику да се лакше запошљавају.

Обиласку су присуствовали и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Нови амфитеатар, који ће имати капацитет 350 места, биће домаћин програма креативних амбасадора националне платформе Србија Ствара за крај лета и јесен.

Амбасадорке које ће своје наступе имати су Лена КовачевићСања КеркезЈелена Гавриловић и Ана Крстајић.