Обележен почетак радова на реконструкцији Ложионице у креативно-иновативни мултифункционални центар

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 01.02.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

На месту некадашње старе зграде железничке Ложионице која је заштићено индустријско и културно наслеђе, представљен је будући изглед овог простора који ће бити центар сусрета и окупљања креативаца, научника, иноватора, али и пословног сектора, као и домаћих и страних туриста.

“Центар Ложионица биће драгуљ у круни свега што смо урадили у области креативних индустрија, иновација, дигитализације. Испуњавамо дугогодишњи сан, место које ће бити спона између нашег наслеђа и будућности. Изградићемо јединствени епицентар креативности, стваралаштва и иновација какав не постоји нигде у региону, нити у овом делу Европе”, поручила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поводом обележавања почетка радова на реконструкцији некадашње зграде Ложионице и њене адаптације у креативно-иновативни мултифункционални центар.

Комплекс Ложионица чине сама зграда старе Ложионице, нова пословна зграда, стари водоторањ уз мост Газела, велики парк и простор за разне активности на отвореном, подземна гаража. Оригинална зграда Ложионице у целини ће бити очувана без измена габарита и надоградње, а на 4.800м2 имаће приземље и галерију, изузетну салу  за догађаје, тзв. “Black box” која је пројектована и опремљена према елаборатима наших највећих стручњака за акустику, а који ће моћи да се користи за разне видове догађаја и окупљања – филмске и позоришне премијере, концерте и конференције… Ложионица ће имати бројне просторе за различите активности креативаца – радионице, учионице, сале за састанке, презентације и пробе, изложбене просторе. Изузетно је важно што ће ту бити и први инкубатор за креативне индустрије.

Будући да ће бити максимално растерећена канцеларијског простора, поред “Ложионице” гради се и нова пословна зграда од 11.000м2. У анекс згради налазиће се простор за потребе управе Ложионице, Канцеларије за ИТ и еУправу Владе РС и бројних других партнера. Велики део простора биће доступан “старт-аповима” тј. малим иновативним предузећима.

Ложионица – мотор напретка и светионик у будућност

“До пре неколико година појам креативне индустрије, баш као и дигитализација, били су непознаница у Србији. Данас, креативне индустрије у Србији запошљавају 155.000 људи, чак 30.000 више него пре две године. За свега шест година извоз креативних индустрија порастао је чак за 81 одсто, а њихов допринос нашем БДПу је 6,8 одсто. Србија је већ у свету означена као један од лидера у области креативних индустрија и иновација. За то су пре свега заслужни наши вансеријски креативци, иноватори, научници, таленти, док је тим националне платформе Србија ствара, иначе и идејни творац пројекта Ложионица, поставио нове стандарде у промоцији Србије као модерне и иновативне земље у свету.  Време је да и Србија и Београд боље упознају све генијалне младе креативце и иноваторе, о којима се више прича у свету, него код нас. Време је да упознамо њихова дела, нову вредност за нашу земљу. Управо због тога, Влада Србије улаже 52 милиона евра у изградњу овог центра за креативне индустрије са мисијом оснаживања и умрежавања појединаца, удружења и предузећа из области иновација и економија заснованих на знању”, истакла је премијерка Брнабић.

Премијерка је овом приликом убацила своју поруку намењену будућим генерацијама у временску капсулу, која ће бити постављена у темеље Ложионице: “Наставите искру генијалне иновативности и стваралаштва које хиљадама година доминирају овим просторима. Учините нас поносним и са овог места уведите своје друштво у неку нову технолошку револуцију, јер Ложионица је била и остала мотор напретка и светионик у будућност.”

Пројекат реконструкције и адаптације “Ложионице” део је стратешке опредељености Владе Републике Србије да подржи развој иновационо-креативног екосистема, повољног за домаће и стране инвестиције. Носиоци пројекта су Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа Србија ствара, док архитектонско решење потписује студио „АКВС архитектура“, победници јавног међународног архитектонско-урбанистичког конкурса.

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација истакао је да је завршетак радова као и усељење првих станара и гостију у Ложионицу планиран за пролеће 2025. године и додао да ће наш главни град, поред Авалског торња, Храма Светог Саве, Калемегданске тврђаве и Музеја Николе Тесле, добити ново, јединствено обележје и туристичку атракцију која ће подједнако привлачити стручну јавност, али и домаће и стране туристе.

„Ложионица  ће цео век након свог настанка постати градски епицентар изврсности, иновативно и креативно чвориште, центар урбаног и динамичног живота и стваралаштва, али и фантастична туристичка дестинација престонице и Србије уопште. Пресрећни смо што ће Србија и Београд коначно добити један овакав простор, какав одавно заслужују. Место где се сусрећу они који се баве различитим уметностима и делатностима, а који иначе немају где да се сусрећу, умрежавају, међусобно инспиришу и стварају нове идеје и вредности“, истакла је Ана Илић виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи националну платформу Србија ствара.