Нови Сад на УНЕСКО листи – први град у овом делу Европе на пољу дигиталних уметности

Категорије: Дипломатија, ИновацијеОбјављено: 01.11.2023.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Нови Сад је ушао на листу УНЕСКО креативних градова, као први град у овом делу Европе, у категорији нових и дигиталних уметности (Media arts). Након титуле Европске престонице културе, Нови Сад тако стаје раме уз раме са светским градовима као што су Линц, Лион, Остин, Модена, Торонто и други и потврђује своју позицију као центар културе и иновација.

„Још једно светско признање у области културе је потврда континуитета улагања у укупни развој нашег града. Нарочито јер је реч о категорији која повезује научне-образовне установе са актерима из области културе дајући Новом Саду једну нову вредност који тиме равноправно прати савремене светске токове“, рекао је градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић.

Признање је утолико значајније јер је Нови Сад један од само четири града на свету који су се ове године нашли у категорији медијских уметности и први у овом делу Европе на том пољу. Кандидатуру Новог Сада подржала је и национална платформа Србија ствара истакавши да предложени програми и иницијативе Новог Сада изузетно доприносе расту града и његових креативних индустрија.

„Градови у нашој Мрежи креативних градова предњаче када је у питању побољшање приступа култури и подстицање моћи и креативности за урбану отпорност и развој“, рекла је Одри Азулеј, генерални директор УНЕСКО-а.

Мрежа креативних градова УНЕСКО-а (The UNESCO Creative City Network) је створена 2004. године како би промовисала сарадњу са и међу градовима који су креативност идентификовали као стратешки фактор за одрживи урбани развој. Градови који тренутно чине ову мрежу раде заједно на заједничком циљу: стављање креативности и културних индустрија у срце својих развојних планова на локалном нивоу и активна сарадња на међународном нивоу.