НОВИ ДИРЕКТОР МСУБ ВИКТОР КИШ: У Музеју морају да севају варнице!

Категорије: УметностОбјављено: 30.01.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Уметник, сликар, вајар и керамичар Виктор Киш именован је за вршиоца дужности директора Музеја савремене уметности у Београду. На помен његовог имена неки ће прво помислити на џиновске мраве које је радио за групу Продигy, други ће се сетити како је његов гвоздени човек заронио у песак чувеног Бурнинг ман фестивала, а трећи се осмехнути при помисли на фантастичан свет који је створио на рушевинама некадашње фабрике „Трудбеник“. Широј јавности Киш, који је и креативни амбасадор платформе Србија ствара, вероватно је најпрепознатљивији као један од покретача уметничког фестивала „Девет“.

 

„Покушаћу да више популаризујем уметност, уметника и његов рад“, казао је Киш у интерјуу за Тањуг.

 

Он сматра да су уметници сами себе скоро изопштили из друштва, јер им је неприхватљив систем у којем треба да промовишу свој рад.

 

„Има доста уметника који имају енергију, знање и одличан рад… Моја идеја је да рад тих уметника промовишемо у Музеју савремене уметности. Музеј мора да буде место где севају варнице, баш као што је то случај са стварањем уметничких дела“, казао је Киш.

 

Принципе организације изузетно успешног фестивала „Девет“ Киш планира да имплементира у функционисање Музеја савремене уметности.

 

„Највећи изазов за мене и мој тим биће мотивација “герилске“ публике да долази у институцију као што је МСУ. Организацију фестивала “Девет“ видим као добру платформу за деловање у Музеју савремене уметности…Сада је моја одговорност на степеници више, али сада сам ближе суштини деловања на културној сцени и немам разлога да не верујем у успех“, казао је Киш.

 

Како каже пред њим је анализа планираног програма у МСУ за ову годину.

 

„Морам да се упознам с околностима у којима музеј функционише… Да видим предвиђење програме… Видећемо, пуно посла је пред нама“, казао је Киш.

 

Виктор Киш рођен је 1973. године у Београду и завршио је Факултет примењених уметности, одсек керамика. Своје радове излагао је на бројним изложбама и аутор је више скулптура на отвореном.

 

Извор: Тањуг