Нова специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност

Категорије: ИновацијеОбјављено: 13.10.2023.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

 

Након огромног интересовања ученика и успешно реализованог програма, од предстојеће школске године биће отворена још два специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност у Гимназијама у Пожаревцу и Шапцу. Тиме се мрежа ових специјализованих одељања шири на чак девет градова широм Србије.

Овај амбициозни пројекат, започет пре три године на иницијативу националне  платформе Србија ствара у сарадњи са Факултетом драмских уметности, бележи брз раст и ширење, пружајући младим талентима шансу да своје уметничке визије претворе у стварност.

Након три године и велике заинтересованости будућих средњошколаца и младих талената, специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност отворена су у чак девет градова широм Србије. Поред оних који ће ове године имати и прве дипломце и то у одељењима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Крушевцу, Пироту и Суботици, ове године се придружују и две нове адресе – Гимназија у Пожаревцу и Гимназија у Шапцу.

Ова иницијатива не само да прати растућу потражњу за креативним кадровима на тржишту рада, већ и припрема ученике за тренутно запошљавање у растућим креативним индустријама, као и за даље студије на факултету.

За само три године, овај пројекат постао је пример адаптације образовног система према потребама тржишта рада. Кроз промоцију креативног мишљења и примену нових технологија у очувању културне баштине, платформа Србија ствара пружа младима прилику да већ у раној фази свог образовања искажу своје уметничке таленте и усмере своје будуће образовање.

Рекордна заинтересованост основаца за упис у специјализована одељења за сценску и аудио-визуелну уметност сведочи о растућој потреби за креативним образовањем. Ове године, чак 180 будућих средњошколаца из девет градова широм Србије прихватило је изазов да истражује и развија своје креативне таленте кроз овај иновативни програм.

Овај подухват не само да потврђује прилагодљивост образовног система према захтевима савременог друштва, већ је и светли пример подршке креативном мишљењу и његовом кључном месту у формирању будуће генерације. С обзиром на позитиван тренд све веће потражње за оваквим кадровима на тржишту рада у Србији, јасно је да је синергија између образовања и индустрије од виталног значаја, пружајући младим талентима могућност да развијају своје креативне способности и остваре успешне каријере у пољу које им највише одговара. Настављамо подршку овим специјализованим одељењима и планирамо додатне активности као би им пружили најбоље могућности за напредовање у креативном свету.