Нова специјализована одељења за креативне индустрије

Категорије: ИновацијеОбјављено: 28.02.2020.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Од следеће школске године у појединим гимназијама биће отворена специјализована одељења за креативне индустрије, као и за историју и географију. За почетак је планирано да специјализована одељења из историје и географије буду отворена у десетак гимназија, док одељења за креативне идустрије – сценска и аудио-визуелна уметност буду у три гимназије.

 

Марија Крнета из Министарства просвете каже да је наставни план за „креативне индустрије“ урађен, да је добио сагласност Националног просветног савета и да се сада ради на изради програма. Није могла да прецизира које гимназије ће имати та специјализована одељења. Највероватније ће то бити у школама у великим центрима који имају факултете драмских иметности, велика позоришта. За нова специјализована одељења пријемни ће бити организован крајем априла, а Крнета каже да ће се Министарство просвете потрудити да месец дана раније на свом сајту објаве пробне тестове, како би ученици могли да виде ког типа ће бити задаци. За креативне индустрије полагаће се тест опште културе који ће се базирати на знању ученика из српског језика, музичког и ликовног.

 

„У почетку је била идеја да имамо сценски наступ. Међутим, одлучили смо да прве године буде тест опште културе који се базира на стандардима постигнућа из српског језика и књижевности, ликовног и музичког“, каже Крнета. Додаје да би касније пријемни био из два дела, ђаци би полагали писмени тест и имали сценски наступ, где би могли да бирају између драмског текста и да сниме кратак филма у трајању од пет минута. Претходних година у гимназијама су уведена специјализована математичка, филолошка одељења, затим одељења за децу надарену из физике, информатике и рачунарства, биологије и хемије.

 

Извор: Тањуг