Нема доброг филма без добре музике

Категорије: МузикаОбјављено: 24.10.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Креативна амбасадорка Србије говорила је за новембарско издање магазина Elevate
https://www.airserbia.com/footer_menu/kompanija/elevate/izdanja-ove-godine

 

У последње време слушамо Ваше композиције које сте радили за популарне домаће серије. По чему је стварање примењене музике за филм другачије и на који начин Ви као композиторка дајете живот филму или серији?

 

– Након повратка у Србију и магистратуре из области филмске композиције коју сам стекла на престижном Единбург универзитету 2014. године, започела сам каријеру филмског композитора. Наравно, успешна каријера у популарној музици ми је изузетно помогла, јер сам стекла потребно искуство и знање како би се упустила у један потпуно нови свет креације. Компоновати музику за филм или серије је изузетно инспиративан процес, који захтева да одлично познајете филмско-наративни систем и његова правила. Спадам у ред оних композитора који сматрају да нема доброг филма без добре музике. Филмска музика допушта слободу у изразу и захтева аутентичност креације, а то је мени, као уметнику, најбитније.

 

Како бисте описали савремену музичку сцену Србије, да ли на њој постоји нешто што припада Вашем музичком укусу?

 

– Једна од најважнијих делатности моје продуцентске куће РАпродукције током свих ових година је подршка младим талентима, и драго ми је што смо Роман и ја радили са људима који су касније изградили озбиљне каријере, а ми смо радили са њима на почетку, када је најважније усмерити таленат и дати му подршку. Ту је наравно и наша школа певања Београдски Глас која ове године пуни 10 година, и која је за све ово време изнедрила велики број младих талената у свим сферама музике.

 

Које би препоруке као креативна амбасадорка наше земље дали младима који почињу каријеру у нашој земљи?

 

– Ове године славим 30 година професионалног бављења музиком, и свих тих година живим искључиво од своје музике, никада се нисам бавила ниједним другим послом. Када сам започињала своју каријеру са 17 година, знала сам да једино великим радом, ентузијазмом, упорношћу и сталним усавршавањем себе и свог знања могу да постигнем успех. Морала сам да се борим са огромном количином предрасуда нашег друштва у коме је незамисливо да једна жена сама може да изгради свој успех и каријеру. Морамо стално давати примере младима да је све могуће, али да само од њих зависи њихов успех и срећа.

 

Прихватили сте позив да будете једна од амбасадорки платформе Србија ствара. Које ће бити Ваше прве препоруке у области музике, а које би, уз помоћ тима људи који се бави креативним индустријама, то поље могле да унапреде?

 

– Србија је земља талентованих, паметних и способних младих људи који стреме највећим дометима у музици свих стилова. Морамо омогућити новим генерацијама да своје идеје, прогресивне креације и знање испоље у својој земљи, а не у туђини. То подразумева решавање питања ауторских права, емитовање већег процента домаће музике у односу на страну у нашим медијима, едукацију младих људи који желе професионално да се баве музиком, о музичком бизнису и правилима индустрије..

 

Да ли се спремате да објавите нешто ново и какви су Вам тренутни музички планови?

 

– Тренутно компонујем музику за представу “Нана”, у режији Иване Вујић у позоришту Мадлениjанум, четврту сезону ТВ серије “Убице мог оца”, и нову ситком серију која излази следеће године. Уз то, припремам свој нови албум који ће представљати круну моје кантауторске каријере и који излази пред Нову годину.