Међународни мастер клас Стефана Миленковића

Категорије: МузикаОбјављено: 10.05.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Светски признати виолиниста Стефан Миленковић и национална платформа Србија ствара организују други по реду међународни мастер клас виолине у Србији, намењен талентованим ученицима и студентима класичне виолине. Овогодишњи мастер камп на који се могу пријавити кандидати из целог света биће одржан у Новом Саду од 7. до 19. августа, а пријаве је потребно послати најкасније до 10. јуна.

Програм двонедељног кампа креирао је управо Стефан Миленковић на основу више од двадесет година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих светских музичких колеџа, међу којима и Џулијард школа у Њујорку, али и на основу разних едукација које је и сам похађао. Један од највећих српских виолиниста и најмлађи дипломац на Универзитету уметности у Београду, последњих година био је и редовни професор виолине на Универзитету Илиноис и гостујући професор на Музичкој Академији у Београду.

Полазници међународног мастер класа похађаће свакодневне теоријске и практичне групне и индивидуалне часове са Професором Миленковићем, дневне часове физичке спреме специфично развијене за музичаре, као и технике специјализованог дисања посебно релевантних за јавне наступе.

Пријаве за све заинтересоване отворене су до 10. јуна

Пријаве за мастер клас трају до 10. јуна, након чега ће најкасније до 18. јуна бити одабрани најбољи кандидати, који ће потом у августу похађати двонедељни програм у Музичкој школи “Исидор Бајић” у Новом Саду. Више детаља о програму, пропозицијама и условима похађања мастер класа сви заинтерсовани могу пронаћи на званичној интернет страници Стефана Миленковића.

“Изузетно сам узбуђен што ћу и ове године у Србији одржати интензиван специјализован виолински курс – и то баш у Новом Саду, Европској Престоници Културе. Жеља ми је да полазници овог кампа добију веома темељно и свеобухватно знање које ће им користити у свим димензијама њиховог виолинског и уметничког развоја, али и да приме здраве и практичне принципе корисне за самоуверено кормиларење фасцинантним – али и захтевним –  светом музичког бизниса. Веома ми је драго што је овај курс поново организован у сарадњи са националном платформом Србија ствара  – јер је управо подршка упућена младим уметницима једна од осовина мисије којој смо заједнички посвећени. Једва чекам и видимо се у августу”, поручује Стефан Миленковић.

Виша саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам Ана Илић, која предводи тим платформе Србија ствара, истиче да је веома срећна што је након успешног прошлогодишњег мастер класа у Чачку, те организовања Младе гудачке репрезентације за наступ Србије на Светској изложби, настављена сарадња за добробит и развој младих талената из Србије, али и целог света.

“Верујемо да овакви мастер класови на најбољи начин доприносе развоју и квалитету домаће сцене класичне музике и едукацији младих талената, али истовремено и доприноси позитивном представљању Србије у свету, коју желимо да позиционирамо као земљу виолине. Стефан је готово од самог оснивања платформе Србија ствара до сада на најбољи начин у свету представљао своју државу као земљу талентованих људи, а сада већ другу годину за редом несебично дели своје знање”, истиче Илић.

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело чија је мисија да подстиче развој сектора креативних индустрија, науке и економије засноване на знању и креира нови национални бренд који Србију представља у светлу модерне и иновативне земљe, креативних и талентованих људи.