Музеј Николе Тесле – институција заоставштине највећег српског ствараоца

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 07.01.2021.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Музеј Николе Тесле је јединствена институција науке и културе у Србији, а и у свету. Једини је музеј који чува оригиналну личну заоставштину Николе Тесле. Поседује изузетно вредне колекције Теслиних докумената, књига, часописа и предмета.

 

Изложба Музеја Николе Тесле приказује Теслин живот и различите области научног рада, од рођења 10. јула 1856. године у Смиљану, преко година школовања проведених у Европи и првих запослења и иновативних идеја, до одласка у САД и најплоднијег периода Теслиног рада чији је резултат велики број изума, нових техничких решења формулисаних и заштићених кроз преко 300 регистрованих патената.

Теслини индукциони мотори и полифазни систем, осмишљени у XIX веку дали су снажан импулс развоју индустрије. У међувремену, електроенергетски систем се развијао у правцу производње много веће снаге, коришћења нових извора енергије, али основни принцип производње, преноса и дистрибуције електричне енергије нису се мењали.
Данашње технологије и даље користе Теслине концепте везане за радио пренос и даљинско управљање, а Тесла је први научник који је у својим патентима формулисао логичко „I“ коло које је данас део свих рачунара.

Теслин пионирски рад у области бежичног преноса енергије прекинут је због недостатка финансијских средстава, али његови експерименти у области бежичног преноса сигнала били су први корак ка каснијем развоју у овој области.

 

Такође, иако неке од идеја није могао да реализује у времену у ком је живео, посебно су интересантни Теслини текстови који најављују будући технолошки развој у области бежичног преноса и комуникација и у којима је Тесла, готово непогрешиво, предвидео савремени глобални развој ових технологија.

Податке о Теслином животу и кључне области Теслиног научног рада илуструје велики број фотографија и докумената из Теслине заоставштине који се данас чувају у Музеју Николе Тесле у Београду, а посебну пажњу посетилаца привлаче интерактивни модели Теслиних изума. У оквиру изложбеног простора приказује се филм „Никола Тесла – дух, дело, визија“.

За све посетиоце Музеја организује се стручно вођење кроз изложбену поставку, на српском или енглеском језику. Иако број заинтересованих посетилаца превазилази просторне капацитете зграде, Музеј се труди да сви посетиоци и истраживачи добију прилику да посете музеј и продубе знање о Николи Тесли, једином припаднику словенских народа чијим је именом названа јединица у светском систему мера и чија је заоставштина данас под заштитом Унеска, као важан део светског културног блага.