Марина Абрамовић „Чистач“

Категорије: УметностОбјављено: 06.06.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Марина Абрамовић „Чистач“
Музеј савремене уметности, Београд
21. септембар 2019 – 20. јануар 2020. године

 

Изложба „Чистач“ је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи с уметницом. Премијерно је приказана 2017. године у Модерном музеју (Стокхолм, Шведска), а затим је путовала у Луизијана музеј модерне уметности (Хумлебек, Данска), Heni Onstad Kunstsenter (Осло, Норвешка), Bundeskunsthale (Бон, Немачка), Фондацију Palaco Stroci (Фиренца, Италија) и Центар за савремену уметност (Торун, Пољска). Изложба у Београду је последња станица на турнеји и носи посебан значај јер представља повратак уметнице у град свог рођења где је започела каријеру и где је последњи пут самостално излагала 1975. године, у Салону Музеја савремене уметности.

 

Изложба хронолошки прати све фазе вишестране педесетогодишње каријере уметнице. Почевши од раних, сликарских (1960-1969) и концептуалних радова (1970-1972), преко соло перформанса (1973-1975) и заједничког рада с животним партнером Улајем (1976-1988), што је период стицања међународне афирмације, до соло каријере од 1991. до 2017. током које је изградила статус једне од највећих уметница данашњице. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни радови, видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа. Изложба укључује антологијска дела уметности перформанса (Ритмови, 1973-1974; Lips of Thomas, 1975; Релациони радови, 1976-1977; Прелазак ноћног мора, 1982-1986), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, 1997; Уметник је присутан, 2010).

 

Живи сегмент изложбе чине реперформанси историјских перформанса Марине Абрамовић које ће дневно изводити домаћи и инострани реперформери, као и партиципаторни радови у којима учествује публика.

 

У оквиру изложбе уметница ће одржати јавно предавање и мајсторску класу за младе уметнике.

 

Пратећи програм изложбе чине пројекције филмова о Марини Абрамовић, предавања о уметности перформанса и јавна вођења.

 

Марина Абрамовић (Београд, 1946) једна је од највећих уметница перформанса и једина из генерације радикалних перформера седамдесетих која се и даље бави уметношћу перформанса. Током каријере Абрамовић је непрекидно померала границе перформанса, искушавајући се у различитим формама и жанровима, као што су боди арт, релациони перформанс, перформанс дугог трајања, аутобиографски перформанс, партиципаторни перформанс, реперформанс. Њени перформанси бескомпромисно тестирају границе физичке и психичке издржљивости тела, друштвених стереотипа и табуа, културних и родних идентитета, вршећи снажно афективно дејство на публику. Они представљају сложене значењске структуре које почивају на преплитању конкретног и симболичког, материјалног и спиритуалног, телесног и менталног, интимног и јавног, понављања и промене, актуелног и виртуелног.

 

За Абрамовићеву перформанс је уметност трансформације која се одвија кроз размену енергије између извођача и публике. То је уметност „чишћења“ која поседује капацитет да коренито промени доживљај сопства, других и заједнице, као и однос према самом животу. Њен опус сведочи о сталној потрази за методама и техникама ослобађања енергије људи, објеката и акција.

 

Организатор изложбе у Београду је Музеј савремене уметности.

 

Продуцент изложбе је Модерни музеј (Стокхолм), у сарадњи са Луизијана музејом модерне уметности (Хумлебек) и Бундескунстхале (Бон).

 

Кустос изложбе у МСУ: Дејан Сретеновић

 

Кустос изложбе: Лена Еслинг (Модерни музеј), са Тине Колструп (Луизијана музеј модерне уметности) и Зузане Клајне (Bundeskunsthale).