Марина Абрамовић „Чистач“ – Изложба која је оборила рекорде

Категорије: УметностОбјављено: 15.01.2020.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Прву ретроспективну изложбу Марине Абрамовић у Европи „Чистач“, која се од 21. септембра 2019. до 20. јануара 2020. године одржава у Музеју савремене уметности у Београду,  до сада је видело више од 60.000 страних и домаћих посетилаца.

Будући да је заинтересованост у последњим данима изложбе порасла, и да дневно у Музеј дође и до 1.500 посетилаца, процењује се да ће бројка посетилаца до затварања изложбе достићи чак 70.000.

„Последњег дана трајања изложбе, 20. јануара, Музеј ће радити до 22 часа, а публика ће бити у прилици и да види уживо извођење неколико перформанса. Улаз ће тог дана бити бесплатан“, најавио је в.д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада.

Накарада је на конференцији за медије истакао да је изложба „Чистач“ без сумње најзначајнији догађај након поновног отварања музеја 2017. године.

„Изложба „Чистач“ је круна наше прошлогодишње излагачке сезоне. Она је изазвала бројне контроверзе и отворила је много дебата, али ми смо због тога задовољни јер уметност и треба да провоцира. Уметност и треба да отвара питања“, истакао је Накарада.

Како је речено, о изложби „Чистач“ написано је више од 1.728 чланака у страним и домаћим медијима, међу којима су и неки од најугледнијих светских листова. Тако је рецимо „Њујорк тајмс“ управо изложбу „Чистач“ изабрао за једну од 28 изложби које се морају видети у 2019. години.

Изложба „Чистач“ је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи са уметницом. Изложба је финансирана од стране Владе Републике Србије и више од 20 спонзора и донатора, уз подршку националне платформе „Србија ствара“.

Изложба хронолошки прати све фазе њене педесетогодишње каријере, почевши од радова из раних 60-тих година до данас. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни и видео радови, филмови, сценографија и архивска грађа. Изложба укључује и антологијска дела уметности перформанса.