Ложионица добила своје победничко решење за реконструкцију

Категорије: ДизајнОбјављено: 18.11.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Стручни жири једногласно је одабрао победничка решења међународног урбанистичко-архитектонског конкурса за адаптацију и реконструкцију некадашње зграде ”Ложионице” у креативно-иновативни мултифукнционални центар Ложионица, који су расписали Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа Србија ствара Владе Републике Србије уз сарадњу са Удружењем архитеката Србије.

Стручни жири у саставу – проф. Горан Војводић, Ана Илић, Јован Митровић, Саша Беговић и др Снежана Веснић – од укупно 21 пријаве изабрали су пет награђених решења, три награде и два откупа.

Ложионица - прва награда

Међу њима је и победничко решење које ће претворити некадашњу железничку окретницу у простор за окупљање ИТ заједнице, креативаца и талената, центар креативних индустрија, дигитализације и иновација и осигурати да Ложионица постане обележје и туристичка дестинација Београда.

Ложионица и њено културно-историјско наслеђе испоштовани од стране победника

У складу са условима расписа конкурса, као и критеријумима установљеним од стране жирија, између приспелих радова препознати су аутентични, креативни пројектантски приступи са најадекватнијим одговорима на затечени, донекле и неповољни просторни контекст формирајући врло афирмативне архитектонско-урбанистичке концепте.

🚀 Ложионица – индустријска историја будућег креативно-иновативног центра

Првонаграђени рад је савременим пројектантским изразом на најадекватнији начин сублимирао одговоре на задати програм, поштујући културно-историјско наслеђе Ложионице пренаменом у креативно-иновативни хаб, и кроз интеракцију јавних и наменских садржаја остварио квалитетан дијалог са новопројектованим пословним анексом.

Савременим, еколошким приступом у пројектовању  енвелопе-архитектуре, али и дистрибуције садржаја унутар пословне зграде, препознајући значај затечених урбаних артефаката (меморија места), креиран је ансамбл који ће са непосредним окружењем у транзицији формирати сасвим нови урбани амбијент изузетне појавности  и естетике, каже председник жирија проф Горан Б. Војводић.

Ложионица - друга награда

Награђени су:

  • ПРВА НАГРАДА у износу од 28.000 долара додељена је тиму „АKВС архитектура“, који чине Анђела Kарабашевић Суџум, Владислав Суџум, Ана Петровић, Марија Матијевић, Зоја Милић и сарадник Вук Златковић.
  • ДРУГА НАГРАДА у износу од 14.000 долара додељена је ауторима: Андреја Берић, Милена Вукмировић, Миллие Пунк, Срђан Милорадовић, Борис Kунчер, као и сарадницима: Алекса Јовановић, Александра Kрстановић, Бранка Партало.
  • ТРЕЋА НАГРАДА у износу од 7.000 долара додељена је ауторском тиму: „Space Love Studio“. Имена аутора: Марија Благојевић, м.арх., Ива Бекић, м.арх. Чланови тима: Kристина Kовачевић, м.арх., Лука Мишић, м.арх., Алекса Бекић, м.арх.

Ложионица - друга награда

Два откупа од по 3.500 долара додељени су ауторском тиму: Сања Ћирић, Даница Гачевић, Kатарина Ерић, Драшко Николић, Ђорђе Петковић, као и aуторском тиму: Милош Стојковић Минић, маст. инж. арх., Вида Недељковић, маст. инж. арх., Јелена Илић, маст. инж. арх., Невена Петровић, маст. инж. арх., Теодора Јеремић, маст. инж. арх., Јован Јовановић, маст. инж. арх., Петар Тошић, маст. инж. арх. Сарадник: Лазар Петровић, студент архитектуре, АФ УБ.

Ана Илић: Ложионица као место сусрета талената, иноватора и креативаца

”Веома смо задовољни што су победничка решења радови управо домаћих архитеката. Надамо се да ће “Ложионица” ускоро, а цео век након свог настанка, од заборављеног индустријског наслеђа постати градски епицентар изврсности и динамично место сусрета талената, иноватора и креативаца – какав Београд, Србија, па и регион до сада нису имали”, каже Ана Илић, чланица стручног жирија и виша саветница председнице Владе Републике Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тим националне платформе Србија ствара.

Ложионица - трећа награда

„Канцеларија за ИТ и еУправу ће, у складу са одлуком стручног жирија, приступити уговарању израде идејног пројекта и пројекта за грађевинску дозволу на основу првонаграђеног урбанистичко-архитектонског решења“ додао је Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Наредни кораци…

Kао мултифункционални центар “Ложионица” биће намењена и стручној и општој јавности, а планира се изградња већег простора за ИТ заједницу, одржавање разноврсних догађаја и програма, као и мањих простора за радионице, истраживачки рад креативаца и иноватора и адаптабилан простор за извођачке и примењене уметности. У фокусу ће нарочито бити управо они сектори креативних индустрија који немају своје центре, попут дизајна и моде, како би се оснажио њихов развој кроз најсавременије моделе фаблаб радионичарског простора за развој прототипа производа и колаборативни рад.

Комплетну изложбу свих пристиглих радова и опширнија објашњења стручног жирија  могуће је погледати на oвом линку.