Лена Ковачевић спремила нове ствари за 2021: Прво сингл на Дан заљубљених, па и цео албум

Категорије: МузикаОбјављено: 14.02.2021.0,4 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Креативна амбасадорка националне платформе Србија Ствара, Лена Ковачевић била је врло активна током пандемијске 2020., али ни у новој 2021. години није посустала, већ је спремила нови сингл и цео један нови албум.

 

Нови сингл који је светло дана угледао на ,,Дан заљубљених“, 14. фебурара, један је од повода за разговор са Леном која нам је открила и зашто се упустила у предавачке воде кроз „master class”, али и шта мисли о новим младим музичким надама Србије.

 

Разговор са Леном је увек врло инспиративан, па је тако пред вама први део интервјуа са нашом креатвном амбасадорком и српском џез кантауторком.

Одмах да започнемо са оним најсвежијим што нас очекује у недељу, на Дан заљубљених – твој нови сингл. Да ли можеш да нам откријеш неки детаљ и да ли нам стиже нешто другачије из твог музичког стваралаштва? 

Пошто је претходна година била толико специфична, чекали смо и неки специфичан датум да нешто ново објавимо. Крајем прошле године изашао је један сингл у лепој сарадњи са једном радио станицом, а сад је у питању тим са којим сам радила на синглу „Cafe“.

Музику и текст писала је Емина Јаховић, а Дарко Димитров аранжман и продукцију, и то је моја, већ сада пет-шест година, поприлично „сигурна лука“, и драго ми је што имам песму какву до сада нисам имала.

Чини ми се да је ово прави поклон за моју публику који воле и оно што сам радила раније и који прате то што радимо данас. Мислим да смо добили сингл коју обухвата и ту „mainstream“ публику, али и људе који воле R’n’B и/или мало занимљивији, ретро звук и комбинацију тонова. Једна јако занимљива и лепа песма и стварно сам срећна што ћу је имати на свом албуму.

Претходна година је била посебна по много чему, а на изузетан начин погодила је музичку индустрију у којој је већина догађаја и концерата отказана. Колико ти недостају наступи и интеракција са публиком?

Током 2020. године сам имала неколико концерата и сви су били у сарадњи са националном платформом Serbia Creates, и велико ХВАЛА на томе. Мислим да смо направили неколико изузетних концерата у изузетно компликованом времену.

Заправо, пре него што је и кренула пандемија, имали смо концерт у Народном музеју и то је била једна специфична и заиста фантастична атмосфера, што је за мене остало као некаква круна, зато што је то било још увек једно нормално време и остао ми је у сећању амбијент Народног музеја.

Други концерт је био у „мојој другој уметничкој кући“, јер сам ја у Звездари театар расла и стасавала, где сам гледала неке фантастичне уметнике, генералне и читајуће пробе… Тамо сам учила. И, заиста ми је било велико задовољство да своје музичаре и публику доведем у „своју кућу“, и што су нам након тога остали сјајни снимци одличне атмосфере у ненормално време, и то је нешто што ћу заувек памтити.

Постала си и део „master class-а“ majstorizanata.rs и то је нешто сасвим другачије из опуса твог рада. Откуд тај корак и шта можемо да очекујемо?

С обзиром на то да сам студирала музику и да сам дипломирала у Амстердаму, мени је педагогија врло блиска. И док сам студирала имала сам неколико људи, али и колега, са којима сам радила, који су се мало мучили у току студија – имали неке изазовне ситуације и са градивом и са професорима. Ја сам тада узимала на себе улогу педагога и још тада сам осетила да је то нешто што мени врло прија, лежи ми и где могу да негујем контакт са људима.

Када су ме позвали људи са пројекта „Мајстори заната“ и објаснили ми да се ради о „master class-у“, по узору на оно што гледамо на светском нивоу, много ми се допала идеја.

Прво, одлично је што у једном видеу, који не траје превише, можете да чујете и доживите основе које могу да буду од користи. Затим, можете да доживите и чујете лична искуства уметника која ми немамо прилику да поделимо у интервјуима. Тако да, за све људе који почињу да се баве овим послом, мислим да је феноменална идеја и драго ми је што су одабрани неки мени врло драги људи и што имам прилику да будем међу њима на отварању ове сезоне.

Оно што је најважније за младе људе је да чују та лична искуства, јер је и ја оно што памтим са својих студија су људи, проферсори и њихове личне позитивне и негативне приче, успеха и падове из којих су учили.

Није само сингл на Дан заљубљених новитет који нам је спремила Лена. Чека нас и цео нови албум?

Нови албум ће бити скуп песама које смо ми радили претходних година. Кренуло је са синглом „Заувек“, затим „Cafe“, „Само да ми је“, „Пожури“ и то су песме које су обележили мој део живота, уз песму „Дубине“ која је проглашена за најбољу песму региона за 2020. годину.

Имала сам жељу зато да их све скупимо на једном месту, али ћемо имати и неколико нових песама. Имаћемо један диван женски дует, уз дует са Марко Лоуисом који је већ изашао, уз два моја нова сингла и песму која је сада изашла и бескрајно сам срећна што ћемо сву ту музику најзад имати на једном месту.

Да ли је онда управо потреба за новим концертима и интеракцијом са публиком главна жеља за 2021?

Оно што бих заправо волела је само да прво остваримо оно што смо планирали за 2020. и током ње. Ја тренутно радим на остварењу свих планова са Pasion Turca, где имамо снимање нове музике и за српско и светско тржиште, као и спремање концерата свуда по свету, јер је то њихова основна делатност.

Радујем се упарво тим концертима у Србији, региону и у свету, када се ствар буде колико толико нормализовала, али и стварању нове музике зато што, иако је ово била једна нагла пауза, ипак је музика била та која нас је повезивала и чињеница да нисмо стали са радом је нешто фантастично.

Ја сам 2020. снимила неколико синглова од којих ниједан још није објављен и управо та музика које чека у некој фиоци је нешто чему се баш радујем.

*** Лена Ковачевић – Црни лептир ***

Управо са овим вас остављамо да уживате у новом Ленином синглу – „Црни лептир„, а ускоро стиже и други део, као и видео, интервју са Леном где разговарамо о стваралаштву у Србији, младим надама и где наша креативна амбасадорка проналази инсипирацију.