Kreativne industrije u Srbiji

Ovo je jedan od najmlađih, a najbrže rastućih sektora naše privrede, sa doprinosom BDP-u od 6 odsto, koji zapošljava 45% visokoobrazovanih između 20 i 45 godina.

„Razvoj kreativnih industrija, uz energetsku transformaciju i zelene industrije, neophodan je korak u transformaciji društva i ubrzavanju privrede, jer ko nije uspeo da uhvati zalet u trećoj industrijskoj revoluciji, ima priliku to da ispravi u četvrtoj. Mi smo na tom putu! “

Ana Brnabić
Predsednica Vlade Republike Srbije

Sektor kreativnih industrija je u prethodnom periodu ostvario udeo od od 5,8 do 6,3 odsto u BDP-u Srbije, dok je u periodu od 2016. do 2023. godine broj zaposlenih u sektoru porastao za 37 odsto, a ukupan izvoz za čak 81 odsto i što je u 2021 činilo 2,5 odsto ukupnog izvoza Srbije. Odlični rezultati posebno su vidljivi u izvozu proizvoda kreativnih industrija, pa u odnosu na 2016. godinu rast iznosi 81 odsto, dok u odnosu na 2019. godinu nominalni rast ukupnog izvoza sektora iznosi čak 14 odsto i predstavlja veliki uspeh s obzirom da se radi o periodu pandemije. Učešće kreativne industrije u ukupnom izvozu Srbije u 2021. godini iznosilo je 2,5 odsto ili preko 648 miliona dolara. Saznaj više »

Talenti i kreativnost

Kreativne industrije u Srbiji generišu sve veći broj radnih mesta – 41.000 više zaposlenih nego pre 2016 godine, i 19,000 zaposlenih više nego 2019 godine, te sada obuhvata 155.138 radnih mesta, što je 7% ukupnog broja zaposlenih u Srbiji,- među kojima su čak 49 odsto žene, 45 odsto visokobrazovani, a 60 odsto mladi uzrasta od 25 do 45 godina.

U fokusu

Industrija video igara

Godišnji promet industrije video igara iznosi 120 miliona evra i beleži godišnju stopu rasta od oko 20%. U poslednje dve godine, tri najuspešnije gaming kompanije ostvaruju velike strane akvizicije i na srpsko tržište ulaze Epic Games, Playrix i Take-Two Interactive Softver. Trećinu zaposlenih u sektoru produkcije video igara čine žene i po toj statistici Srbija je među prve tri države u Evropi.

Zašto kreativnost i znanje?

Kreativnost i znanje nije moguće autsorsovati – oni su najvredniji resurs u ekonomiji 21. veka.

Razvoj kreativnog sektora podrazumeva održivost, decentralizaciju i otvoreni pristup za svakog pojedinca koji ima ideju.

Ulaganje u kreativnost i znanje je ulaganje u ljude i njihov talenat.

Kreativne industrije dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i podižu kvalitet proizvoda i usluga čineći ih globalno konkurentnim i dostupnim.

Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš proizvod već prepoznat u svetu.

Znanje i kreativnost su ono po čemu je Srbija prepoznata u svetu i na njima stoji novi imidž moderne Srbije koji afirmiše izuzetnost, inovativnost i autentičnost.