Kreativne industrije u Srbiji

Ovo je jedan od najmlađih, a najbrže rastućih sektora naše privrede, sa doprinosom BDP-u od 7,4%, zapošljava 50% visokoobrazovanih između 20 i 45 godina.

„Razvoj kreativnih industrija, uz energetsku transformaciju i zelene industrije, neophodan je korak u transformaciji društva i ubrzavanju privrede, jer ko nije uspeo da uhvati zalet u trećoj industrijskoj revoluciji, ima priliku to da ispravi u četvrtoj. Mi smo na tom putu! “

Ana Brnabić
Predsednica Vlade Republike Srbije

U poslednjih nekoliko godina, Vlada Republike Srbije donela je sistemske mere za mapiranje, umrežavanje i razvoj ekonomije zasnovane na znanju i kreativnosti. Cilj ovih mera bila je podrška kreativnom sektoru koji je i bez sistemske podrške već značajno doprinosio našoj ekonomiji i BDP-u – čak 7,4%. U poslednjih šest godina, ukupan rast ovog sektora iznosi čak 60%, a kumulativni rast izvoza 51%, sa ukupnom vrednošću ostvarenog izvoza od 346.8 milijardi dinara. U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porasla je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara. Uprkos efektima pandemije virusa KOVID-19, koji su malo usporili kreativni sektor, čak i preliminarni rezultati i dalje su iznad perioda pre krize – ostvaren je rast od 3.6%. Saznaj više »

Talenti i kreativnost

Više od polovine zaposlenih u sektoru kreativnih industrija čine visokoobrazovani između 20 i 45 godina starosti. Sektor zapošljava 127.000 ljudi, od čega žene čine između 40% i 45%. U poslednjih šest godina broj privrednih subjekata iz oblasti kreativnih industrija porastao je za 62%, te danas imamo preko 73 hiljade subjekata registrovanih za ovu delatnost. Analiza pokazuje da je najveći broj pravnih lica osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelnog sadržaja, a to su ujedno i tri najbrže rastuće grane kreativnih industrija.

U fokusu

Industrija video igara

Godišnji promet industrije video igara iznosi 120 miliona evra i beleži godišnju stopu rasta od oko 20%. U poslednje dve godine, tri najuspešnije gaming kompanije ostvaruju velike strane akvizicije i na srpsko tržište ulaze Epic Games, Playrix i Take-Two Interactive Softver. Trećinu zaposlenih u sektoru produkcije video igara čine žene i po toj statistici Srbija je među prve tri države u Evropi.

Zašto kreativnost i znanje?

Kreativnost i znanje nije moguće autsorsovati – oni su najvredniji resurs u ekonomiji 21. veka.

Razvoj kreativnog sektora podrazumeva održivost, decentralizaciju i otvoreni pristup za svakog pojedinca koji ima ideju.

Ulaganje u kreativnost i znanje je ulaganje u ljude i njihov talenat.

Kreativne industrije dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i podižu kvalitet proizvoda i usluga čineći ih globalno konkurentnim i dostupnim.

Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš proizvod već prepoznat u svetu.

Znanje i kreativnost su ono po čemu je Srbija prepoznata u svetu i na njima stoji novi imidž moderne Srbije koji afirmiše izuzetnost, inovativnost i autentičnost.