Креативне индустрије у Србији

Ово је један од најмлађих, а најбрже растућих сектора наше привреде, са доприносом БДП-у од 7,4%, запошљава 50% високообразованих између 20 и 45 година.

„Развој креативних индустрија, уз енергетску трансформацију и зелене индустрије, неопходан је корак у трансформацији друштва и убрзавању привреде, јер ко није успео да ухвати залет у трећој индустријској револуцији, има прилику то да исправи у четвртој. Ми смо на том путу! “

Ана Брнабић
Председница Владе Републике Србије

У последњих неколико година, Влада Републике Србије донела је системске мере за мапирање, умрежавање и развој економије засноване на знању и креативности. Циљ ових мера била је подршка креативном сектору који је и без системске подршке већ значајно доприносио нашој економији и БДП-у – чак 7,4%. У последњих шест година, укупан раст овог сектора износи чак 60%, а кумулативни раст извоза 51%, са укупном вредношћу оствареног извоза од 346.8 милијарди динара. У истом периоду бруто додата вредност (БДВ) сектора креативних индустрија порасла је са 178 милијарди динара на 236 милијарди динара. Упркос ефектима пандемије вируса КОВИД-19, који су мало успорили креативни сектор, чак и прелиминарни резултати и даље су изнад периода пре кризе – остварен је раст од 3.6%. Сазнај више »

Таленти и креативност

Више од половине запослених у сектору креативних индустрија чине високообразовани између 20 и 45 година старости. Сектор запошљава 127.000 људи, од чега жене чине између 40% и 45%. У последњих шест година број привредних субјеката из области креативних индустрија порастао је за 62%, те данас имамо преко 73 хиљаде субјеката регистрованих за ову делатност. Анализа показује да је највећи број правних лица основан у делатности рачунарског програмирања, индустрије развоја видео игара и производње аудиовизуелног садржаја, а то су уједно и три најбрже растуће гране креативних индустрија.

У фокусу

Индустрија видео игара

Годишњи промет индустрије видео игара износи 120 милиона евра и бележи годишњу стопу раста од око 20%. У последње две године, три најуспешније гаминг компаније остварују велике стране аквизиције и на српско тржиште улазе Epic Games, Playrix и Take-Two Interactive Softver. Трећину запослених у сектору продукције видео игара чине жене и по тој статистици Србија је међу прве три државе у Европи.

Зашто креативност и знање?

Креативност и знање није могуће аутсорсовати – они су највреднији ресурс у економији 21. века.

Развој креативног сектора подразумева одрживост, децентрализацију и отворени приступ за сваког појединца који има идеју.

Улагање у креативност и знање је улагање у људе и њихов таленат.

Креативне индустрије додају вредност традиционалним привредним делатностима и подижу квалитет производа и услуга чинећи их глобално конкурентним и доступним.

Значајне стране инвестиције водећих глобалних компанија у Србији показале су да је наш производ већ препознат у свету.

Знање и креативност су оно по чему је Србија препозната у свету и на њима стоји нови имиџ модерне Србије који афирмише изузетност, иновативност и аутентичност.