Креативне индустрије и креативна дипломатија Србија Ствара у УАЕ

Категорије: Доживљаји, ИновацијеОбјављено: 26.10.2021.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Дубаи Експо увелико је у току и приближавамо се крају првог месеца током ког смо имали велики број важних догађаја, посета високих делегација, велелепно отварање, победу српског стартапа у једној категорији на GITEX Future Stars, а за то време национална платформа Србија Ствара имала је неколико важних разговора и састанака за креативне индустрије и креативну дипломатију у УАЕ!

Ана Илић, виша саветница председнице Влада Републике Србије за креативне индустрије и туризам, и вођа тима националне платформе Србија Ствара, и делегација Србије у којој је био и амбасадор Републике Србије у УАЕ, Његова екселенција Станимир Вукићевић, састала се у Абу Дабију са Саоодом Абдулазизом АлХосанијем, подсекретаром Канцеларије за културу и туризам тог града.

УАЕ састанак, Ана Илић, амбасадор

Теме састанка биле су креативне индустрије, туризам и утврђивање различитих типова сарадње УАЕ и Србије. Разменом стратегија и покренутих иницијатива дошло се до закључка да постоји много начина како се заједничким активностима, пре свега, могу искористити наступи земаља на актуелном Експо 2020 Дубаи, али и након тога.

Разговарало се и о међусобним посетама креативног и бизнис сектора, повезивању креативно-иновативног центра Ложионица са таквим просторима у Абу Дабију, размени у области образовања.

…После Абу Дабија, састанак у Дубаију – тема, опет, креативне индустрије

Ана Илић се затим, са члановима тима Србија ствара, у Дубаију састала са високим представницима Дубаи Канцеларије за културу и уметност, извршним директором Саеедом Кхарбасхом, директором за лепе уметности Кхалилом Абдулвахадијем и директорком сектора за медјународну сарадњу Рафиом ал Суваиди и другим саветницима.

Теме овог састанка биле су бројне заједничке иницијативе и споразуми о сарадњи у области креативних индустрија које платформа Србија ствара и ова канцеларија у Дубаију покрећу током трајања Експо 2020 Дубаи.

Дубаи састанак креативне индустрије, Ана Илић

Једна од тема била је, као и током претходног састанка у Абу Дабију, повезивање креативног хаба Ложионица и Дубаи Дизајн Дистрикта, а представници Дубаи канцеларије за културу и уметност биће гости конференције на тему Преобликовање радног простора у новим условима живота и рада, која се одржава 4. новембра на Павиљону Србије.

Ово је тек први састанак, отворене су само неке теме и верујемо да има много потенцијала за сарадњу на бројним пројектима.