Конференција „Таленти на окупу 2.0“

Категорије: ПредузетништвоОбјављено: 25.11.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Интервју за децембарско издање магазина Елевате

https://www.airserbia.com/en/footer_menu/corporate/elevate/issues-current-year

Након што је девет година провео у иностранству, Иван Бркљач се вратио у Србију где је прво отпочео каријеру као специјалиста за online маркетинг, а затим је био један од оснивача иницијативе Mokrin House. Од скоро се бави темом циркуларних миграција и односима наших талената у земљи и дијаспори.

У Београду ће крајем децембра бити одржана конференција иницирана од стране председнице Владе РС Ане Брнабић „Таленти на окупу 2.0“ која ће окупити наше људе који успешно раде и студирају у иностранству. Која је идеја и главна порука коју желите да пренесете на овогодишњој конференцији коју и ове године организује тим националне платформе Србија ствара?

Идеја је да се на једном месту окупе таленти нашег друштва, било да су то таленти из наше земље или таленти из наше дијаспоре. На претходном окупљању, које се збило у исто време прошле године, установљено је да постоји потреба за јачањем односа између та два чиниоца српског друштва и на томе се активно радило ове године. Резултати тог рада биће презентовани на овогодишњој конференцији, а уз њих биће најављени и планови за следећу годину. Циљ ове конференције је да се настави зачетим путем приближавањем дијаспоре и српског друштва са ултимативним циљем да једног дана постоји неометани циркуларни ток људи, знања и капитала између Србије и њене дијаспоре.

На који начин наша земља може да формира амбијент у коме ће млади који оду из Србије после одређеног времена у њу и вратити?

Битно је да дођемо до тачке у којој ни одлазак ни повратак нису табу теме, већ саставни део процеса који се дешавају у вибрантној глобалној економији која подразумева оваква кретања. Оно што свакако морамо да омогућимо јесте да те транзиције буду што једноставније, те се у последњих годину дана радило на томе да се стране дипломе лакше нострификују, НБС је објавила финансијски приручник за повратнике, а ради се и на адаптацији царниских прописа када је у питању уношење имовине стечене у иностранству. Ово је само део корака коју су и биће начињени како би интеграција у домаће друштво била једноставнија. Када саме миграције буду једноставније, доћи ће до већег протока пре свега људи и знања, а таква врста протока учиниће пословни и друштвени амбијент повољнијим за повратак младих, али и искусних, квалитетних кадрова у земљу.

Ко су учесници конференције и коме је све упућен позив?

Учесници конференције су са једне стране чланови разних дијаспорских организација као што су на пример Serbian City Club и Serbian Entrepreneurs, истакнути појединци у пољима науке, бизниса и уметности, али и студенти са најбољих светских универзитета. Са друге стране ту су таленти из наше земље, повратници који су покретачи својих иницијатива, као и најбољи студенти са домаћих универзитета. Поред тога позиви су упућени и државним институцијама и невладином сектору како бисмо сви заједно, а на челу са иницијаторком ове конференције председницом Владе Аном Брнабић, дискутовали о проблемима, али и потенцијалним решењима када је у питању јачање односа између дијаспоре и нашег друштва.

Конференција Таленти на окупу 2.0 биће одржана 27. децембра у Народном позоришту у Београду.