Институт БиоСенс део agROBOfood пројекта

Категорије: ИновацијеОбјављено: 19.06.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Институт БиоСенс је део agROBOfood пројекта, у којем учествује 39 партнера, а за циљ има подстицај дигиталне трансформације европског пољопривредно-прехрамбеног сектора у правцу примене технологија из области роботике.

 

Пројекат је почео 1. јуна 2019. године и трајаће четири године.

 

На самом почетку, реализоваће се седам иницијалних иновативних експеримената, сваки са различитим фокусом. На пример, развој роботске руке за сакупљање узорака земљишта, унапређење система за аутоматско брање поврћа у стакленим баштама, увођење робота за рад на ниским температурама, и др.

 

У седишту експеримената смештени су Дигитални Иновациони Хабови, сервиси који ће помоћи експериментима да достигну техничку и тржишну зрелост. Са акцентом на прекограничну сарадњу, Европа ће оснажити своју роботичку заједницу, а уједно се приближити крајњим корисницима – пољопривредницима.

 

У току трајања пројекта, agROBOfood предвиђа и отворени позив, укупне вредности 8 милиона еура, где ће стартапи, мала и средња предузећа из целе Еворпе моћи да конкуришу за средства како би развили своја иновативна решења у области роботике примењива у пољопривредно-прехрамбеном сектору (више детаља о отвореном позиву биће доступни на сајту пројекта).

 

https://biosense.rs/?page_id=7651&lang=sr

 

https://www.facebook.com/biosense.institute/

 

Иако истраживање и развој ИКТ тренутно играју кључну улогу у пољопривредном сектору, Институт БиоСенс је једина институција у региону фокусирана на ову област. Институт БиоСенс унапређује и интегрише све што ИКТ данас нуди – наноматеријале, минијатурне сензоре ниске цене, сателитско снимање, роботику, big data аналитику – како би пружио што више информација пољопривредном сектору.

 

Крајњи циљ Института БиоСенс јесте да повеже напоре и резултате разних истраживачких група у јединствени интегрисани систем за пољопривредни мониторинг. Овај систем ће обезбедити скупове података који ће довести до револуционарног напретка у пољопривредном сектору, не само у смислу повећања ефикасности, смањења загађења и новчаних уштеда, већ и у смислу начина на који се пољопривредна делатност схвата и изводи, што ће учинити пољопривреду прихватљивим професионалним избором и за млађе генерације фармера.