Завршни концерт Међународног виолинског института Стефана Миленковића

Категорије: МузикаОбјављено: 16.10.2023.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У суботу, 22. јула, у Градској концертној дворани у Новом Саду, одржао се завршни концерт полазника Међународног виолинског института Стефана Миленковића. Овај јединствени догађај представља круну тронедељног интензивног рада студената са реномираним професором Стефаном Миленковићем, а улаз је био слободан за све заинтересоване љубитеље музике.

Међународни виолински институт је јединствена платформа за напредне студенте виолине, која омогућава урањање у техничке, музичке и психофизичке припреме за њихову будућу професионалну каријеру у музици, подрзан од стране националне платформе Србија ствара.  Овогодишњи Институт окупио је седамнаест изузетних и талентованих младих полазника, који су одабрани путем конкурса објављеног у марту ове године.

Кроз индивидуалне, групне и теоретске часове, полазници Института су интензивно радили на усавршавању музичког израза и виолинске технике. Поред тога, свакодневно су учествовали у физичким вежбама специјално осмишљеним за виолинисте, које имају за циљ смањење могућности за повреде, повећања мобилности и енергије. Такође, спровели су и специјалне вежбе дисања и вођене медитације, које имају за сврху смањење треме пред наступ и изоштравање концентрације.

Међународни виолински институт је основан као резултат скоро 25 година комбинованог искуства педагошког рада Стефана Миленковића на Џулијард школи у Њујорку и Универзитету Илиноиса у Шемпејн Урбани. Овај спој искуства и страсти према музици чини Институт изузетним местом за развој младих талената. Претходна два Института одржана су у Чачку 2021. годне и Новом Саду 2022. године и као и овогодишњи подржани су од стране нацоналне платформе Србија ствара а први пут придружила се и Банка Интеза која је обезбедила котизације за десет талентованих полазника.

„Наша мисија није само у едукацији и подршци талентованих младих музичара, већ и у популаризацији класичне музике кроз креативне приступе наступима и интеракцији са публиком. Овај завршни концерт представља врхунац наших напора и прилику да сви присутни уживају у изванредној музичкој изведби наших полазника.“ – истиче Миленковић.