Srbija stvara događaje: Završen sedmi Dok’n’Ritam festival

Kategorije: Muzika, Umetnost, FilmObjavljeno: 17.06.2022.0,2 min za čitanje
PODELI

Završen je još jedan festival čiju je važnost prepoznala i čije je organizovanje podržala nacionalna platforma Srbija Stvara.

Završno veče sedmog po redu Festivala muzičkog i dokumentarnog filma – Dok’n Ritam održano je pred brojnom publikom u amfiteatru Doma kulture Studentski grad.

Uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo

Foto: Katarina Mihajlović

Slogan ovogodišnjeg Festivala glasio je Password : DnR7KoordinateAntiratne#, a tema prikazanih ostvarenja je uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, sa posebnim osvrtom na uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba. Ovo je ujedno i prva godina u kojoj su prikazani filmovi iz celog sveta, pa je tako postojala i internacionalna i regionalna selekcija – u kojoj se takmiče filmovi sa teritorije nekadašnje Jugoslavije.

Za najbolji muzički dokumentarac festival odabran je film „Evo sada vidiš da može“ reditelja Slobodana Simojlovića, dok je specijalno priznanje pripalo izraelskom ostvarenju „Šlomo bar“ Giralda Inbara. Nagradu publike osvojio je film “Uksrs grad i rokenrol” Ivana Velisavljevića i Katarine Janković Popović.

Foto: Katarina Mihajlović

Dok’n’Ritam se umrežava sa svetskim festivalima istog usmerenja

„Festival se ubrzanim koracima kreće u smeru umrežavanja sa svetskim festivalima istog usmerenja,  pregledu aktuelne inostrane produkcije sa jedne, i otvaranje puta nacionalnom muzičkom dokumentarizmu u šire okvire, sa druge strane.  Brojne premijere obeležile su Festival, poput  Šlomo bara, priče o poznatom izraelskom artisti, portugalskog Ze Pedro RnR – a, priče o Dalekoj Obali u Americi, “rudarskom” rokpankfolk bendu Orlek, Uskršnjem Rok Maratonu u Šapcu. Predstavljeni su i muzički dokumentarci u nastajanju, i to o grupama Smak i Ju grupi, Lazi Ristovskom, Željku Lučiću, nove muzičke knjige, održane tribine i događaji u čast lika i dela: Peđe Vraneševića, Marka Brecelja, Bernandina Modrića. Na kraju, priredili smo i tri koncerta : Fusnote, S.T.R.A.H.  i specijalni iznenadni, mini koncert Darka Rundeka. Možda zvuči neverovatno šta sve može da stane u četiri dana. Tim festivala je zaista radio intenzivno, i zadovoljni smo postignutim”, izjavila je Sandra Rančić, osnivač i umetnički direktor Festivala Dok’n Ritam.

Foto: Katarina Mihajlović

O Festivalu

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam ( D’N’R) prvi je festival ovog tipa u Srbiji, premijerno održan 2016. godine. Festival se sastoji od  takmičarskog i revijalnog dela. U revijalnom delu prikazuju se muzički dokumentarci svetske produkcije, a koncerti su takođe sastavni deo programa, kao i gostovanja muzičara i filmskih stvaraoca koji učešćem na tribinama, tematskim panelima, doprinose afirmaciji osnovne ideje, a to je čuvanje Dokumenata Našeg Ritma, što je tematski okvir festivala. Na prethodnim izdanjima festivala, prikazano je više od 100 filmova ukupno, a od toga, oko 60 premijerno. Održano je 13 koncerata, tribine koje su se bavile atraktivnim temama, sa zanimljivim i eminentnim učesnicima, promovisano je 28 muzičkih knjiga i predstavljeno 12 muzičkih dokumentaraca u nastajanju.

U prethodnih nekoliko godina, značaj festivala su prepoznali, i pružili podršku, Filmski centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i informisanja RS, Grad Beograd, a njima se i prethodne godine pridružila nacionalna platforma Srbija stvara.