Србија ствара догађаје: Завршен седми Док’н’Ритам фестивал

Категорије: Музика, Уметност, ФилмОбјављено: 17.06.2022.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Завршен је још један фестивал чију је важност препознала и чије је организовање подржала национална платформа Србија Ствара.

Завршно вече седмог по реду Фестивала музичког и документарног филма – Док’н Ритам одржано је пред бројном публиком у амфитеатру Дома културе Студентски град.

Утицај ратних околности на стваралаштво

Фото: Катарина Михајловић

Слоган овогодишњег Фестивала гласио је Password : DnR7KoordinateAntiratne#, а тема приказаних остварења је утицај ратних околности на стваралаштво, са посебним освртом на утицај музике у доба трајања ратних сукоба. Ово је уједно и прва година у којој су приказани филмови из целог света, па је тако постојала и интернационална и регионална селекција – у којој се такмиче филмови са територије некадашње Југославије.

За најбољи музички документарац фестивал одабран је филм „Ево сада видиш да може“ редитеља Слободана Симојловића, док је специјално признање припало израелском остварењу „Шломо бар“ Гиралда Инбара. Награду публике освојио је филм “Уксрс град и рокенрол” Ивана Велисављевића и Катарине Јанковић Поповић.

Фото: Катарина Михајловић

Док’н’Ритам се умрежава са светским фестивалима истог усмерења

„Фестивал се убрзаним корацима креће у смеру умрежавања са светским фестивалима истог усмерења,  прегледу актуелне иностране продукције са једне, и отварање пута националном музичком документаризму у шире оквире, са друге стране.  Бројне премијере обележиле су Фестивал, попут  Шломо бара, приче о познатом израелском артисти, португалског Зе Педро РнР – а, приче о Далекој Обали у Америци, “рударском” рокпанкфолк бенду Орлек, Ускршњем Рок Маратону у Шапцу. Представљени су и музички документарци у настајању, и то о групама Смак и Jу групи, Лази Ристовском, Жељку Лучићу, нове музичке књиге, одржане трибине и догађаји у част лика и дела: Пеђе Вранешевића, Марка Брецеља, Бернандина Модрића. На крају, приредили смо и три концерта : Фусноте, С.Т.Р.А.Х.  и специјални изненадни, мини концерт Дарка Рундека. Можда звучи невероватно шта све може да стане у четири дана. Тим фестивала је заиста радио интензивно, и задовољни смо постигнутим”, изјавила је Сандра Ранчић, оснивач и уметнички директор Фестивала Док’н Ритам.

Фото: Катарина Михајловић

О Фестивалу

Фестивал музичког документарног филма Док’н’Ритам ( Д’Н’Р) први је фестивал овог типа у Србији, премијерно одржан 2016. године. Фестивал се састоји од  такмичарског и ревијалног дела. У ревијалном делу приказују се музички документарци светске продукције, а концерти су такође саставни део програма, као и гостовања музичара и филмских ствараоца који учешћем на трибинама, тематским панелима, доприносе афирмацији основне идеје, а то је чување Докумената Нашег Ритма, што је тематски оквир фестивала. На претходним издањима фестивала, приказано је више од 100 филмова укупно, а од тога, око 60 премијерно. Одржано је 13 концерата, трибине које су се бавиле атрактивним темама, са занимљивим и еминентним учесницима, промовисано је 28 музичких књига и представљено 12 музичких документараца у настајању.

У претходних неколико година, значај фестивала су препознали, и пружили подршку, Филмски центар Србије, СОКОЈ, Министарство културе и информисања РС, Град Београд, а њима се и претходне године придружила национална платформа Србија ствара.