Додељена награда „Museums in short“

Категорије: УметностОбјављено: 14.12.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Представницима Галерије Матице српске – др Снежани Мишић, програмском директору и Јелени Огњановић, музејском едукатору, уручена је награда MUSEUMS IN SHORТ. На овогодишњем такмичењу учествовало је 55 филмова из 26 земаља света, од којих је 12 ушло у ужи избор. Награда жирија додељена је Музеју Сигмунда Фројда у Лондону за филм A Surreal Christmas.

Награду MUSEUMS IN SHORT заједнички су осмислиле организације MUSIL (Museum of Industry and Labour), EMA (European Museum Academy), Fondazione Brescia Musei, у сарадњи са Форумом словенских култура и Интернационалним комитетом музеја Италије како би на међународном нивоу промовисали кратке музејске филмове. Награда се од 2012. године додељује за најбоље кратке филмове, препознате као најбоље форме за представљање и ширење музејских садржаја на ангажован и директан начин.

Промотивни филм – Моментум креирала је Галерија Матице српске захваљујући сарадњи са  Академијом уметности у Новом Саду у поводу изложбе Ђура Јакшић. Између мита и стварности. Филм је рађен по принципу „жива слика“ (tableau vivant) у којем су кустоси и конзерватори Галерије Матице српске „оживели“ Јакшићеву слику Устанак Црногораца, а професори Академије уметности у Новом Саду је визуелно уобличили.

Музејске изложбе су као позоришне сцене – места која вас инспиришу, говоре о прошлости и будућности и подстичу емоције. Оне имају моћ да оживе историјске епохе и дух времена. Стварајући „слику у покрету“ стручњаци Галерије у филму и у стварности удишу нови живот уметничким делима која живе под кровом Галерије и тако нуде посетиоцима „моментум“ – незабораван тренутак у сусрету са уметношћу!

Свим пријатељима, колегама, сарадницима и публици који нас прате, подржавају, подстичу и охрабрују, изражавамо велику захвалност, јер је глас сваког од вас допринео да рад Галерије Матице српске буде потврђен новим, интернационалним признањем и наградом MUSEUM IN SHORT.