Дан државности Србије 15. фебруара на ЕКСПО 2020 Дубаи

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 14.02.2022.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Круна свих активности Србије на Светској изложби Експо 2020 у Дубаију биће на Дан државности Републике Србије – 15. фебруара, који ће бити обележен богатим културно уметничким и пословним програмом, који имају за циљ да на најбољи начин представе економске, технолошке, иновационе, инвестиционе и туристичке потенцијале наше земље.

Досадашњи резултати наступа Србије на Светској изложби одавно су премашили првобитна очекивања, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за ЕКСПО 2020 Дубаи.

Богат културни програм, на Дан Државности Србије

„Србија је већ постигла импресивне резултате, будући да је Павиљон Србије до сада посетило више од 700.000 посетилаца из целог света. У оквиру пословног програма који спроводе Влада Републике Србије у сарадњи са Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије до сада се представило више од 1.000 наших привредника, који су остварили више од 6.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима. Поносна сам што смо успели да разбијемо мит да једна ”мала” држава попут Србије, не може да парира великим земљама и што смо се целом свету представили као модерна, креативна и иновативна земља. И те како имамо чиме да се поносимо, а Национални дан Србије на Експоу – 15. фебруар, представљаће круну целог нашег наступа у Дубаију“, каже Илић.

Дан државност Србије, Ансамбл КОЛО

У том маниру, како каже, Србија ће прославити и свој Национални дан на Светској изложби који се одржава 15. фебруара – баш на Дан Државности Републике Србије. За ту прилику припремљен је богат културно уметнички програм, који ће пратити посетиоци Еxпоа из целог света – Ансамбл ”Коло” представиће културно и традиционално богатство Србије кроз различите плесове и ношње из свих крајева наше земље, док ће свој премијеран наступ на највећем глобалном догађају на свету имати Гудачка репрезентација младих, која наступа под уметничким вођством Стефана Миленковића, чији програм је посебно осмишљен за Дан државности Србије.

У вечерњем делу програма, који се из импозантне Ал Васл куполе сели на Павиљон Србије, гости са свих континената уживаће у динамичним звуцима маестра Петра Марића, осмоструког првака света на електричној хармоници и концерт филмске музике „Балкан Филм Акустик“, који изводе глумица Јелена Гавриловић и Александра Марковић.

Инвестициона конференција: Serbia Country Business Briefing

Посебан сегмент Националног дана чини и специјално припремљен бизнис конференција „Serbia Country Business Briefing“, у чијем фокусу су инвестициони потенцијали Agri-food сектора (храна) и High tech (високе технологије), Bio tech и ICT. „Serbia Country Business Briefing“ представиће најважније сегменте српске привреде у којима постоји велики потенцијал за привлачење нових инвестиција и реализацију нових пројеката, а то су прехрамбена индустрија и савремене технологије.

 

Светска изложба – Експо 2020 Дубаи, прва која се одржава у арапском свету, траје од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а на њој учествује више од 190 земаља из целог света. Србија се на Светској изложби представља под модерним брендом националне платформе Србије ствара, а тема наступа гласи – “Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.