Глобални Startup Genome извештај по први пут измерио српски стартап екосистем

Категорије: Иновације, ПредузетништвоОбјављено: 14.05.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Oрганизација Startup Genome до сада је анализирала преко 150 градова, а у извештају за ову годину се по први пут налазе Београд – Нови Сад, једини екосистем који је посматран у овом делу света међу 54 стартап екосистема света.

 

Истраживање стартап система покренула је Иницијатива „Дигитална Србија“, а реализовала га је уз подршку Кабинета министра за иновације и стратешки развој и УНИЦЕФ-а.

 

Национални стартап екосистем је значајно порастао у претходне две године, тренутно у Београду и Новом Саду постоји између 200 и 400 стартапа, а као кључна предност издвојен је приступачан инжењерски кадар високог квалитета.

 

Најразвијеније области, а у оквиру којих је Србија у првих 10 у свету су гејминг и блокчејн.

 

Као најзначајније, у извештају о гејмингу као водећој области, наводе се компанија Нордеус са више од 180 милиона корисника и 75 милиона долара прихода из 2018, затим 3Lateral и аквизација ове новосадске компаније oд стране Epic Games-a. Не треба изоставити ни Асоцијацију индустрије видео игара Србије (SGA) која броји преко 40 чланова, а коју подржавају Facebook и Unity.

 

Када је у питању блокчејн, који је препознат у светским размерама као растућа област, у извештају је наведено да је Србија сврстана међу пет држава у свету по броју blockchain developera. Посебно су издвојени GameCredits и OriginTrail, као и Blinking и MVP Workshop.