Водећи светски медији: EXIT је крунски драгуљ међу фестивалима!

Категорије: МузикаОбјављено: 23.06.2019.0,8 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Интересовање за овогодишњи Exit веће је него икада у његовој деветнаестогодишњој историји. Целе серије улазница одлазе раније него икад, у Србију стиже рекордан број гостију из региона, а укупан број иностраних гостију бележи раст од чак 30 одсто! Већ је извесно је да ће овогодишње издање надмашити досадашња, а у прилог томе говоре и похвале са свих крајева света од медија са глобалним утицајем. Најзначајнији британски музички магазин NME, посветио је читав текст Егзиту и његовој богатој активистичкој историји! Називајући га „четвородневном прославом уз готово све музичке правце који постоје“, NME је истакао и многобројне друштвене кампање фестивала, попут Youth Heroes пројекта, који промовише праве узоре за младе кроз награђивање истинских младих хероја. Сама локација Петроварадинске тврђаве описана је као „највише идилично место за посматрање излазака сунца“. Речи хвале није штедео ни моћни Rolling Stone наводећи већ у наслову The Cure, Skeptu, Gretu Van Fleet и Paula Kalkbrennera, поручујући да, иако је почетак фестивала заказан за 4. јул, овогодишње издање Exita је већ успело!

 

И британски Mirror својим читаоцима предлаже EXIT и његову „легендарну Арену“ као незаобилазну ставку међу „савршеним журкама“, док након прошлогодишњих похвала за програм од стране америчког Forbes магазина, и руско издање овог чувеног магазина истакло је фестивал на тврђави као један од седам најбољих у Европи! „Светска бизнис библија“ наводи програм крцат водећим музичким именима, али издваја и спектакуларан камп на једној од најлепших пешчаних плажа на Дунаву, као и шаренолику понуду хране и пића коју нуди фестивал. Да је интересовање велико од истока до запада, најбоље потврђује чињеница да амерички Форбес поново припрема, овог пута још већу причу о Еxиту, која ће бити објављена непосредно пред почетак фестивала!

 

И експерти светске електронске сцене, DJ Mag, посветили су шири чланак познатом музичком догађају, називајући га једним од „крунских драгуља“ међу фестивалима и истичући „слободу изражавања, експериментисање и активизам“ као окосницу, а читаоцима је представљена листа од 10 најлегендарнијих наступа на колосалној мтс Dance Арени. Поред тога, EXIT се нашао и међу најбољим фестивалима за 2019. годину, а овај податак има утолико већи значај, због чињенице да су у гласању за DJ Mag листу учествовали најбољи светски електронски уметници! Још једно водеће име у свету електронске музике, Mixmag, истакао је EXIT на прво месту међу пет обавезних фестивалских дестинација!

 

И популарном GQ магазину EXIT је често на радару за фестивалски провод, те је руско издање уврстило наш фестивал међу 20 најбољих летњих фестивала! Познати Cosmopolitan својим читаоцима предложио је EXIT као дестинацију за годишњи одмор, наводећи да је фестивал учинио Србију незаобилазном ставком за све озбиљније љубитеље доброг провода широм света. Clash магазин решио да помогне читаоцима текстом о пет незаобилазних наступа на овогодишњем фестивалу, са речима да ће овогодишњи програм вероватно да успостави репутацију Еxита као „ултимативне европске фестивалске дестинације“, а водећи туристички водич Conde Nast Traveller осврнуо се на активистичке иницијативе фестивала, као и на локацију Петроварадинске тврђаве, која својим рововима, који подсећају на амфитеатар, одузима дах посетиоцима.

 

О континуираној експанзији и популарности EXIT фестивала широм земаљске кугле говори и чињеница да се лист са дугом традицијом, индијски Hindustan Times, осврнуо на EXIT у тексту посвећеном Новом Саду, наводећи да је музички догађај на тврђави великом броју људи ван граница Србије и Европе прва асоцијација када се помене „Нови Сад“. Шкотски The Sun није пропустио да у тексту о Београду истакне Нови Сад, као и закључак да је EXIT „драгуљ“ овог града као Омладинске престонице Европе за 2019. годину. Француски Les Inrocks закључио је да овогодишњи програм помера границе, а похвалама су се прикључили и други медији из те земље, попут Trax Mag и Madmoizelle. Потврда да љубитељи електронике итекако цене EXIT стигла је и са електронских портала попут Deep House Amsterdam, Rave Jungle, The Groove Cartel и Data Transmission. Шаренолику фестивалску понуду истакао је британски Timeout, a Faze Mag из Немачке осврнуо се на музички програм богат врхунским именима са речима да организатори „апсолутно“ заслужују једно „wоw“ за овакав подухват, док је руски The Village остао фокусиран на ударним звездама свих водећих фестивала ове године, The Cure.

 

На овогодишњем издању ЕXИТ фестивала наступиће хероји неколико генерација, али и водеће светске звезде разних музичких жанрова, а издвајају се The Cure, Greta Van Fleet, The Chainsmokers, DJ Snake, Carl Cox, Skepta, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Dimitri Vegas & Like Mike, Peggy Gou, Solomun, Tom Walker, IAMDDB, Jeff Mills, Chase & Status RTRN II Jungle, White Chapel, Desiigner, Maceo Plex, The Selecter, Charlotte De Witte, Lee Burridge, Lost Frequencies, Sofi Tukker, Tale of Us, Boris Brejcha, Dax J, I Hate Models, Giorgia Angiuli, DVS1, Blawan, те стотине других.

 

Извор: https://www.blic.rs/zabava/vodeci-svetski-mediji-exit-je-krunski-dragulj-medu-festivalima/7hgx6wh