Винча је спасена!

Категорије: ИновацијеОбјављено: 16.10.2023.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

“Моја једина порука је да данас обележавамо дан када смо спасили археолошко налазиште Бело брдо у Винчи!” – изјавила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије данас приликом посете археолошком локалитету Бело брдо у Винчи, у присуству Маје Гојковић, потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе, Њ. Е. Кристофера Хила, амбасадора Сједињених Америчких Држава и Дубравке Ђукановић, директорке Републичког завода за заштиту споменика културе, поводом завршетка радова на првој фази санације.

Након деценија занемаривања овог археолошког налазишта, Влада Републике Србије 2021. године започела је реализацију капиталног трогодишњег пројекта “Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи”, уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких држава. Имплементација пројекта подразумева почетну инвестицију Владе Републике Србије од 364.400.000 динара, односно око 3 милиона евра, а поред капиталног пројекта санацију локалитета подржала је и Влада Сједињених Америчких Држава кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, у износу од 475.000 долара.

„Налазимо се на локалитету који чува благо старо 7000 година. Иако је он заштићен 1965. године, деценијама није у њега улагано, из неких чудних разлога се локалитет стално урушавао, заштићена зона је стално смањивана. Ми смо после више деценија први пут зауставили пропадање локалитета и то је оно најважније што смо урадили. Први корак на једном дугом путовању, захваљујући партнерству са Сједињеним Америчким Државама и Амбасадоровим фондом за заштиту културне баштине, смо завршили – заштитили смо налазиште од ерозије и пропадања, тако да можемо спавати мирно и знати да се не понавља оно што се понављало свих ових година – а то је да део археолошког налазишта сваке године нестаје у Дунаву. Следећи кораци су завршавање колектора и система за прераду отпадних вода, заштита реке Болечице, а колектор ће решити проблеме како за ово археолошко налазиште, тако и за читаво насеље Винча у београдској општини Гроцка. Након тога ћемо приступити радовима на обалоутврди, пешачкој и бициклистичкој стази и почети ревитализацију целог локалитета. Трећа ствар је изградња научног центра за истраживање неолита, а четврта је изградња визиторског центра. У цео овај пројекат ћемо у наредне три до четири године уложити 10 милиона евра, од чега ће најмање милион и петсто хиљада евра уложити Град Београд у колектор за прикупљање и пречишћавање отпадних вода, све остало ће уложити из буџета Влада Републике Србије, што ће наравно највише значити грађанима Гроцке. Тим пројектом показујемо један потпуно другачији однос према културном и историјском наслеђу, свесност и савесност, а поред тога потпуно другачији однос према ономе што имамо у Републици Србији.“ – додала је Ана Брнабић председница Владе Републике Србије данас приликом посете археолошком локалитету Бело брдо у Винчи.

Археолошко налазиште Бело брдо у Винчи једно је од најзначајнијих локалитета неолитске културе познато по почецима урбаног живота у заједницама, развоју креативности и уметничког занатства, као и технолошкој револуцији – првог топљења метала на свету.

“Амбасада Сједињених Америчких Држава је веома почаствована што је могла да учествује у овом пројекту на овај начин. Наравно забавнији део пројекта тек ступа, да видимо шта се налази у слојевима овог дебелог земљишта, али пре тога смо морали да га стабилизујемо. Стабилизација је врло важан фактор у многим аспектима живота, а као што можемо да видимо и у овом делу заштите културне баштине. Заштита националне културне баштине је подршка разумевању наше прошлости, што је врло комплексно само по себи, можда комплексно колико и размишљање каква нас будућност чека. Посебно желим да истакнем колико је задовољство била сарадња са научницима у Србији – археолозима и свим људима који су били укључени у овај пројекат. Савремена Србија има јако пуно талената и дивно је видети тај таленат упрегнут у разумевање прошлости.” – истакао Њ. Е. Кристофер Хил.

Пројекат прве фазе санације, реализован у току 2023. године, коју је подржао Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, подразумева изградњу потпорних армираних шипова на простору дунавске обалоутврде испред локалитета, штитећи најугроженији сектор археолошког налазишта Бело брдо у Винчи. Постављена завеса шипова зауставила је клизање терена и омогућила стабилизацију за даља археолошка истраживања. На осталим секторима локалитета постављена је мрежа инструмената који ће омогућити најсавременији мониторинг на простору целог локалитета. У овој фази санације изведена је и изградња зида од армираног седимента целом дужином локалитета, која има функцију заштите од високих вода Дунава, као и дејство контратега који стабилизује клизиште. Санацијом клизишта Винча је заштићена и спасена.

“Прва фаза санације која је завршена крајем септембра ове године, била је предуслов за уређење најуже зоне налазишта, али и изградњу пратеће инфраструктуре и објеката у функцији истраживања, презентације, промоције налазишта, као и уређењу ширег простора у оквиру насеља Винча. Укупна вредност радова на изградњи заштитне конструкције дугачке 135 метара на простору обалоутврде, коју чини завеса од армирано-бетонских шипова са против-тегом од армиране земље износила је 141 милион динара. Одлука о евентуалној изградњи још једне заштитне конструкције од шипова биће донета на основу резултата мерења кретања тла које ће се у дужем временском периоду очитавати са двадесет мерних уређаја уграђених на простору налазишта током реализације санационих радова. ” – изјавила је Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе.

Влада Републике Србије ће кроз капитални пројекат уложити више од 3 милиона евра како би се налазиште очувало и постало, не само туристичка дестинација, већ и центар изврсности за проучавање неолитске културе у Европи.

Санација клизишта је први корак у уређењу локалитета према усвојеном архитектонско-урбанистичком решењу, како би археолошки локалитет Бело брдо у Винчи постало незаобилазна станица на туристичкој и културној мапи Европе. Подсећамо да решење уређења, усвојено на јавном међународном архитектонском конкурсу, подразумева пренамену најуже зоне налазишта како би Бело брдо у Винчи постало својеврсни музеј на отвореном, изградњу Центра за посетиоце, уређење приобаља локалне реке Болечице и Дунава, као и изградњу Научно-истраживачког центра. Све наведено рефлектује интегрални развој локалитета заснован на заштити културног наслеђа, промоцији туризма и развоју научно-истраживачке делатности.

Капитални пројекат имплементира Републички завод за заштиту споменика културе, у директној сарадњи са националном платформом Србија ствара у оквиру Кабинета председнице Владе Републике Србије, Министарством културе, Градом Београдом и Музејом града Београда.