Na Arheološkom lokalitetu Vinča – Belo brdo organizovane radionice za lokalno stanovništvo

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 24.06.2022.0,1 min za čitanje
PODELI

Projekat revitalizacije i rekonstrukcije Arheološkog lokaliteta Vinča – Belo brdo, koji realizuje Vlada Srbije pod pokroviteljstvom Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, predstavljen je lokalnoj zajednici.

Posebna pažnja bila je posvećena značaju razvoja lokaliteta kao kulturno-naučno-turističke destinacije za lokalno stanovništvo i prilike koje jedno takvo sistemsko ulaganje donosi.
Skupu su, pored predstavnika lokalne zajednice, prisustvovali i predstavnici privrede, Vlade Srbije i Ambasade SAD

“Naša vizija je da Vinča Belo brdo postane nezaobilazna stanica na kulturno-turističko-naučnoj mapi Evrope i centralni lokalitet mreže neolitskih nalazišta u Srbiji. Uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, danas smo otvorili izuzetno važan dijalog sa lokalnom zajednicom, kako bismo govorili o prilikama koje sistemski razvoj lokaliteta donosi pre svega za lokalno stanovništvo, ali i da zajedno istaknemo izazove i načine na koje ćemo ih prevazići. Takođe smo produžili rok za izradu arhitektonsko-urbanističkog konkursa do 4. septembra 2022, kako bismo nakon sanacije klizišta, već 15. septembra ove godine imali pobedničko rešenje. Paralelno radimo na proglašenju turističkog prostora i planiramo precizne dalje korake. Za sada je ideja da se crvena zona i priobalje Dunava preurede već sledeće godine, a početak izgradnje Centra za posetioce sa zelenim površinama očekuje se početkom 2024. godine.” – istakla je Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

Filip Bikman, savetnik za odnose sa javnošću, kulturu i obrazovanje Ambasade SAD istakao je kako su projekti Ambasadorovog fonda za zaštitu kulturne baštine izuzetno važni jer nisu vezani za političke, ekonomske i bezbednosne interese, već su način da pokažemo poštovanje prema svetskoj kulturnoj baštini. On je dodao da je projekat rekonstrukcije lokaliteta Vinča – Belo brdo izuzetno značajan jer je reč o najvećem ulaganju. “Postoje i drugi lokaliteti u Srbiji koji zaslužuju podršku za dalje istraživanje, ali ovaj je svakako najznačajniji”, dodao je on.

Direktorka Tvrđave Golubački grad, Iskra Maksimović, govorila je o značaju lokaliteta kao kulturno-naučno-turističke destinacije na primeru Golupca koji je danas izuzetno razvijena turistička destinacija. Ona je istakla koliko je važno razumeti potrebe lokalne zajednice i razviti dijalog između nje i upravljača na lokalitetu.

Vinčanski doručak

Gosti su bili u prilici da uživaju u pravom vinčanskom doručku – u replikama vinčanskog posuđa posluženi su specijaliteti za koje je, prema nalazima, utvrđeno da su se nalazili upravo na vinčanskoj trpezi – kaše od žitarica, orašasti plodovi, med, proizvodi od mleka i mesa, voće i povrće sa ovih prostora.

Mali arheolozi

U drugom delu događaja, odražana je radionica „mali arheolog“, na kojoj su deca OŠ Nikola Tesla, imala priliku da u pesku nalaze prave artefakte i beleže podatke na način na koji to rade arheolozi. Pod utiskom priča dr Miroslava Kočića o načinu na koji arheolozi rade svoj posao, u kvizu znanja, svi su pokazali sa kolikim interesovanjem su slušali profesora. Zatim su crtali oblike, slagali puzle sa slikama nakita i grnčarije koja je izložena u muzeju, a od prikupljenih crteaža biće organizovana mini izložba.

O pr0jektu

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture prepoznate po počecima urbanog načina življenja u zajednicama, razvoju kreativnosti i vrhunskog umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji u vidu prvog topljenja metala. Vlada Republike Srbije, prepoznajući lokalitet kao deo, ne samo evropske, već i svetske kulturne baštine, donela je odluku da sistemski pristupi rešavanju tekućih problema na nalazištu i uređenju čitavog prostora kako bi ono postalo nezaobilazna kulturna i turistička destinacija i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.