На Археолошком локалитету Винча – Бело брдо организоване радионице за локално становништво

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 24.06.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Пројекат ревитализације и реконструкције Археолошког локалитета Винча – Бело брдо, који реализује Влада Србије под покровитељством Владе Сједињених Америчких Држава кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, представљен је локалној заједници.

Посебна пажња била је посвећена значају развоја локалитета као културно-научно-туристичке дестинације за локално становништво и прилике које једно такво системско улагање доноси.
Скупу су, поред представника локалне заједнице, присуствовали и представници привреде, Владе Србије и Амбасаде САД

“Наша визија је да Винча Бело брдо постане незаобилазна станица на културно-туристичко-научној мапи Европе и централни локалитет мреже неолитских налазишта у Србији. Уз подршку Амбасаде САД у Србији, данас смо отворили изузетно важан дијалог са локалном заједницом, како бисмо говорили о приликама које системски развој локалитета доноси пре свега за локално становништво, али и да заједно истакнемо изазове и начине на које ћемо их превазићи. Такође смо продужили рок за израду архитектонско-урбанистичког конкурса до 4. септембра 2022, како бисмо након санације клизишта, већ 15. септембра ове године имали победничко решење. Паралелно радимо на проглашењу туристичког простора и планирамо прецизне даље кораке. За сада је идеја да се црвена зона и приобаље Дунава преуреде већ следеће године, а почетак изградње Центра за посетиоце са зеленим површинама очекује се почетком 2024. године.” – истакла је Бојана Вишекруна, саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и науку.

Филип Бикман, саветник за односе са јавношћу, културу и образовање Амбасаде САД истакао је како су пројекти Амбасадоровог фонда за заштиту културне баштине изузетно важни јер нису везани за политичке, економске и безбедносне интересе, већ су начин да покажемо поштовање према светској културној баштини. Он је додао да је пројекат реконструкције локалитета Винча – Бело брдо изузетно значајан јер је реч о највећем улагању. “Постоје и други локалитети у Србији који заслужују подршку за даље истраживање, али овај је свакако најзначајнији”, додао је он.

Директорка Тврђаве Голубачки град, Искра Максимовић, говорила је о значају локалитета као културно-научно-туристичке дестинације на примеру Голупца који је данас изузетно развијена туристичка дестинација. Она је истакла колико је важно разумети потребе локалне заједнице и развити дијалог између ње и управљача на локалитету.

Винчански доручак

Гости су били у прилици да уживају у правом винчанском доручку – у репликама винчанског посуђа послужени су специјалитети за које је, према налазима, утврђено да су се налазили управо на винчанској трпези – каше од житарица, орашасти плодови, мед, производи од млека и меса, воће и поврће са ових простора.

Мали археолози

У другом делу догађаја, одражана је радионица „мали археолог“, на којој су деца ОШ Никола Тесла, имала прилику да у песку налазе праве артефакте и бележе податке на начин на који то раде археолози. Под утиском прича др Мирослава Кочића о начину на који археолози раде свој посао, у квизу знања, сви су показали са коликим интересовањем су слушали професора. Затим су цртали облике, слагали пузле са сликама накита и грнчарије која је изложена у музеју, а од прикупљених цртеажа биће организована мини изложба.

О пр0јекту

Археолошко налазиште Бело брдо у Винчи једно је од најзначајнијих локалитета неолитске културе препознате по почецима урбаног начина живљења у заједницама, развоју креативности и врхунског уметничког занатства, као и технолошкој револуцији у виду првог топљења метала. Влада Републике Србије, препознајући локалитет као део, не само европске, већ и светске културне баштине, донела је одлуку да системски приступи решавању текућих проблема на налазишту и уређењу читавог простора како би оно постало незаобилазна културна и туристичка дестинација и центар изврсности за проучавање неолитске културе у Европи.