Vinča, prvo moderno doba – prvo topljenje metala!

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 20.06.2022.0,2 min za čitanje
PODELI

Kultura Vinče beleži prvo topljenje metalnih predmeta, menjajući njihovu namenu, uprvo onako kako to mi radimo danas sa recikliranim sirovinama. Upravo zato je na beogradskom Trgu republike održan nesvakidašnji događaj – izlivanje vinčanske figurine, čuvene “Vidovdanke”, od topljenih aluminijumskih limenki.

Događaj je deo programa “Svaka limenka se računa“, uz podršku startapa “Solagro” i nacionalne platforme “Srbija stvara“. Napredno znanje vinčanske kulture, koja je nastala pre skoro 7.000 godina simbolično je predstavljeno, u cilju podizanja svesti o reciklaži.

Vinča – pionir metalurgije

Foto: Marina Bugarčić

„Vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća, dakle potrebno je da recikliramo“, izjavila je Jelena Petljanski Kiš ispred programa „Svaka limenka se računa“ i dodala: „izuzetna nam je čast da sarađujemo sa nalazištem Vinča Belo brdo na kojem su pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu.

Foto: Marina Bugarčić

Metali su se kroz celu istoriju pretapali i pretvarali u nove predmete. Danas limenke, koju su napravljenje od aluminijuma, isto tako mogu da se recikliraju. U Evropi se reciklira 76 odsto limenki, ali mi želimo da to bude 100 odsto.“

U našim telefonima imamo čestice Vinče

Miroslav Kočić, izvršni menadžer arheološkog nalazišta Vinča-Belo Brdo, otkrio je nešto više o tajnama vinčanske kulture i pokazao koliko smo povezani sa ljudima koji su pre 7.000 godina živeli na ovim prostorima.

Foto: Marina Bugarčić

Ono što je karakteristično za Vinču je bogatsvo kakvo do tada nije bilo poznato. Ljudi su tada po prvi put počeli da žive u ogromnim zajednicama, što, kaže Kočić, obezbeđuje eksploziju kreativnosti. Odličan primer za to je upravo Vinča-Belo Brdo, lokalitet po kome je figura dobila ime.

Vinča Belo brdo muzej na otvorenom

Nalazište Vinča Belo brdo – jedno od najznačanijih primera evropske ali i svetske kulturne baštine – decenijama je bilo zanemarivano. Na inicijativu kabineta predsednice Vlade i nacionalne platforme Srbija stvara revitalizacija ovog lokaliteta proglašena je za Kapitalni projekat Vlade Republike Srbije čime je učinjen prvi korak ne samo u očuvanju, već i prezentaciji blaga koje se nalazi na svega 20tak kilometara od centra Beograda. Kao centar neolitskih lokaliteta širom Srbije, ovo je simbol zajedništva, kreativnosti i inovativnosti koju su nam Vinčanci ostavili u nasleđe“, istakla je Bojana Višekruna, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

Višekruna dodaje da će, od ovog događaja, reciklirane figure „Vidovdanke“ biti i u stalnoj ponudi suvenirnice Narodnog muzeja u Beogradu.Pored prisustvu topljenju metala uživo, posetioci su uživali u bogatom programu koji je ovim povodom organizovan – performerima sa vatrom, raznim aktivacijama i DJ nastupu Dada Selekte.