Велики успех музичара из Србије на јубиларном МЕНТ фестивалу у Љубљани

Категорије: МузикаОбјављено: 29.02.2024.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Млади музичари из Србије добитници су чак три од укупно четири награде у региону које додељује Рунда. Zhiva најбољи нови извођач; Буч Кесиди најбољи извођач; Љубичице најбољи албум

Јубиларно десето издање највећег “ showcase ” фестивала у овом делу Европе – Мент у Љубљани донео је велику видљивост и успех српској музичкој сцени која се заједничким снагама представила уз подршку платформе Србија ствара музику. Представило се више од 20 музичких организација и чак 50 професионалаца из Србије, док је први пут цео програм на једној од фестивалских локација подређен наступима младих српских музичара!

Круна целокупног наступа је апсолутна доминација музичара из Србије који су однели чак три од укупно четири награде у региону на овогодишњој додели Рунда награда – Zhiva у категорији најбољи нови извођач; Буч Кесиди у категорији најбољи извођач; Љубичице у категорији најбољи албум.

Фото: Маша Пирић

Десето издање фестивала Мент окупило је више од 7.000 љубитеља музике и 700 експерата из музичке индустрије из целог света. У оквиру сада већ традиционалног програма ”Упознајте професионалце из српске музичке индустрије“ („Meet the Serbian Music Professionals ”) учествовало је чак 10 организација из Србије који су одржали више од стотину састанака са представницима из Велике Британије, Немачке, Чешке, Словеније, Хрватске, Словачке, Мађарске, Португала… У оквиру овог програма учестовали су: Егзит Фестивал, Арсенал Фест, No Sleep Фестивал, Фондација Нови Сад – Европска престоница културе: Калеидоскоп културе, Заставе будућности, Дочек, Фидбек Клуб, Хали Гали, Universal Music Group Serbia, Contra Rights, ММФ Дивчибаре, Узлет Фестивал, Lovefest, СКЦ Крагујевац. Такође, рекордан је и број панела, чак девет, на којима су ове године учествовали музички професионалци из Србије, говорећи на бројне актуелне теме из домена промоције, ауторских права, музичких трендова и вештачке интелигенције.

Фото: Маша Гојић

Први пут до сада, алтернативни српски колектив Хали Гали имао је презентацију у формату специјала, у оквиру ког су наступили: Cactus Fields, Визељ, Убили су батлера, Nadya, Андриа, Stevie Wander, док је прилику на другој фестивалској локацији имала да се представи наша млада поп звезда Ива Лоренс.

Фото: Марцел Обал

„У протеклих годину дана посебан акценат у стратегији платформе стављен је на сектор музике и представљање домаћих извођача и музичких професионалаца на струковним фестивалима и готово да нема музичких конференција у Европи на којој немамо представнике из Србије, и то у много већем броју него претходних година. Учешће на оваквим музичким догађајима је од изузетног значаја за развој домаћег музичког сектора јер су то прилике за размену искустава и умрежавање, али и представљање домаћих уметника и организација пред најважнијим актерима музичке индустрије – агентима, букерима, организаторима фестивала, издавачима. То су места где се лансирају будуће интернационалне музичке звезде а ефекти су бројни – од промоције Србије, културне размене до економских ефеката.”, истиче саветница за музику платформе Србија ствара / Serbia creates Зорица Тепић.

 

Фото насловна: Маша Гојић