Beograd se kandidovao za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027

Kategorije: DoživljajiObjavljeno: 20.06.2022.Tags: , , , 0,1 min za čitanje
PODELI

Delegacija Srbije održala je u Parizu detaljnu prezentaciju povodom kandidature za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 tokom Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE).

Foto: Zoran Mesarović

Dosije o kandidaturi sadrži viziju, detalje o predloženoj temi, planirane lokacije, očekivani uticaj i projekciju broja poseta.
Učesnicima Skupštine obratili su se predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i projekt menadžer Dušan Borovčanin. Oni su istakli da bi organizovanje izložbe za Beograd i Srbiju imalo ogroman politički, ekonomski, kulturni, turistički i sportski značaj.

Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve

Izložba bi u Beogradu, bila organizovana pod nazivom „Play for Humanity – Sport and Music for All“ / „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve„, sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027.
Predložena tema je osmišljena sa ciljem da istraži način na koji čovečanstvo može upotrebiti igru kao pokretačku snagu pojedinaca i zajednica, u svetu punom neizvesnosti. Tema je dalje razvijena u nek0liko pod-tema, sa idejom da tako pruži mogućnost međunarodnim učesnicima da se predstave na najbolji m0gući način i odgovore na pitanje: kako pripremiti ljudski um, telo i razum za svet vođen tehnologijom i učiniti ih otpornijim u narednim decenijama.

Osim Srbije, kandidaturu su predstavila još 4 kandidata: Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).
Zemlja domaćin biće poznata u junu 2023. godine nakon tajnog glasanja 170 zemalja članica BIE, po principu jedna zemlja – jedan glas.