Београд се кандидовао за домаћина Међународне специјализоване изложбе EXPO 2027

Категорије: ДоживљајиОбјављено: 20.06.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Делегација Србије одржала је у Паризу детаљну презентацију поводом кандидатуре за организацију специјализоване изложбе EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 током Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (Bureau International des Expositions – BIE).

Фото: Зоран Месаровић

Досије о кандидатури садржи визију, детаље о предложеној теми, планиране локације, очекивани утицај и пројекцију броја посета.
Учесницима Скупштине обратили су се председница Владе Ана Брнабић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, главни урбаниста Београда Марко Стојчић и пројект менаџер Душан Боровчанин. Oни су истакли да би организовање изложбе за Београд и Србију имало огроман политички, економски, културни, туристички и спортски значај.

Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све

Изложба би у Београду, била организована под називом „Play for Humanity – Sport and Music for All“ / „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све„, са планираним датумом одржавања од 15. маја до 15. августа 2027.
Предложена тема је осмишљена са циљем да истражи начин на који човечанство може употребити игру као покретачку снагу појединаца и заједница, у свету пуном неизвесности. Тема је даље развијена у нек0лико под-тема, са идејом да тако пружи могућност међународним учесницима да се представе на најбољи м0гући начин и одговоре на питање: како припремити људски ум, тело и разум за свет вођен технологијом и учинити их отпорнијим у наредним деценијама.

Осим Србије, кандидатуру су представила још 4 кандидата: Малага (Шпанија), Блумингтон (Минесота, САД), Пукет (Тајланд) и Сан Карлос де Барилоче (Аргентина).
Земља домаћин биће позната у јуну 2023. године након тајног гласања 170 земаља чланица БИЕ, по принципу једна земља – један глас.