Project Description

Rock El Clasico
Nele i Stefan Milenković

Stefan Milenković i Nele Karajlić 21. juna 2022. predstavili su svoj zajednički projekat – Rock El Clasico, na beogradskom Tašmajdanu.

Opis projekta

Sadržaj ove umetničke bajke predstavlja svojevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivoima, uklanjanje zidova između klasične i rok muzike. Njihova saradnja je svojevrsni eksperiment, pa je ovaj koncert doneo nova rešenja, dijalog nespojivog. Rezultat je autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata. Autori žele da pruže doprinos kulturi zajednice iz koje potiču, a ovakav projekat je od vanrednog značaja za umetnost ovih prostora. Svetska premijera ovog projekta dogodila se na Svetskoj izložbi u Dubaiju, na proslavi Nacionalnog dana Republike Srbije, što označava početak svojevrsnog putovanja ovog projekta širom sveta, čiji je cilj promocija kulture sa ovog prostora.

Ovo nije samo muzički koncert, već i vizuelno-scenski spektakl koji nikoga neostavlja ravnodušnim.

Rock El Clasico je projekat kome suština nije samo ishodište, već ceo put.

“Izazov mi je uvek bio vodilja u karijeri…

…i težim stvarima koje me stimulišu, koje mi omogućavaju da rastem i da se razvijam kao osoba i kao umetnik. Neletova karijera i pristup ne samo muzici već i kreativnom procesu generalno: način razmišljanja o sceni, energiji i dramaturgiji me je uvek inspirisao. U našim dosadašnjim kreativnim ukrštanjima smo već razvili mnoge ideje koje me oduševljavaju potencijalom. Siguran sam da će publika otići sa našeg koncerta sa jakim utiskom da su prisustvovali nečemu što je jedinstveno i nezaboravno i da će direktno osetiti naš iskren entuzijazam i energiju u ovom projektu. Jedva čekam!”

Stefan Milenković

„Uživam u eksperimentima. Spojevima nespojivog…

…cjeli moj život bio je eksperiment. I Zabranjeno pušenje, i Top lista nadrealista, i No smoking orchestra. Zašto ne sa Stefanom? Znam ga iz onoga vremena kada je violina bila veća od njega. I tad je bio majstor! Osjećam da smo na početku velike avanture” .

Nele Karajlić

Rock El Clasico
Nele i Stefan Milenković