Project Description

Човек из Лепенског вира оживео после 10.000 година

Српски тим научника и иноватора, уз помоћ MetaHuman технологије и Unreal Engine софтвера, од 3D модела лобање прави дигиталног човека, са јединственом текстуром коже, моделом косе и израженим експресијама лица.

Опис пројекта

Прошлост човечанства често схватамо и сагледавамо кроз материјалне остатке, али се углавном не зна како су изгледали људи који су створили одређену културу. Иако су археолози ископали десетине хиљада скелетних остатака, до сада је урађено свега неколико десетина реконструкција лица и то у виду скулптура.

Наши научници, предвођени проф. др Софијом Стефановић, први су у историји света успели да реконструишу тачне изразе лица и реалистичне емоције људи који су живели много година пре нас. Праисторијски MetaHuman је, заправо, биокинетички модел лица човека који је живео на тлу Србије, на Лепенском Виру, пре 10.000 година. Овај модел настао је употребом технологије „Дигитални древни људи“, која интегрише читав низ најсавременијих научних метода попут анализе древне ДНК и форензичких метода реконструкције лица помоћу којих се на основу скелетних остатака древних људи реконструише њихов изглед и покрети. 3Lateral, део Epic Games-а је учествовао у развоју MetaHuman технологија које су помогле да се виртуелно оживи праисторијски човек из Лепенског Вира.

Бриљантност иновације

Древни људи се „враћају у живот“. Реконструкцијом читавог тела и гласа древни људи долазе у музеје и на ТВ екране. Посетиоци могу да се сретну “очи у очи” са историјским личностима, а даљом применом вештачке интелигенције (artificial intelligence) можда и с њима разговарају. Уз помоћ нових технологија, трансформишемо разумевање историје које је пре свега материјално и дајемо му живот кроз стварне личности.

КАКО ДО МetaHuman?

Форензичка реконструкција лица на основу скелета лобање, допуњена подацима о телесним карактеристикама и начину живота добијеним анализом скелета.

Креирање биокинетичког модела на основу 3D модела реконструисаног лица употребом MetaHuman технологије.

Постављање лица у окружење Unreal Engine-а и омогућавање интеракције са публиком путем iPhone-а.

Човек Лепенског Вира: лична карта

Живео пре 10.000 година

Откривени скелетни остаци на локалитету Лепенски Вир

Сахрањен у седећем положају „лотоса“

Највероватније је био шаман

Живео око 50-55 година

Висине 178 цм

Тежине 70 кг

Индекс телесне масе указује на нормалну тежину

Висококвалитетна протеинска дијета која је укључивала значајне пропорције рибе

Светска
премијера
Експо 20