Project Description

Србија на Експо Дубаи 2020

На највећем глобалном догађају у области технолошких и научних иновација, свету смо послали снажну поруку o потенцијалима модерне и иновативне Србије.

Опис пројекта

Наступ Републике Србије на Светској изложби у Дубаију, био је усмерен је на представљање позитивног имиџа модерне и иновативне Србије, на развој бизнис мреже, стварање пословних прилика за домаћу пословну заједницу и представљање инвестиционих потенцијала Србије.

Тема наступа Републике Србије на Светској изложби је Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност.

Приказали смо је модерна Србија природни наследник иновативне Винчанске културе, која је у потпуности променила ток развоја наше цивилизације, али и да истоветно и данашњи научници, иноватори и таленти у Србији, експлозијом револуционарних идеја и креативношћу, мењају цео свет. Свету показујемо зашто Србију данас називају “Силицијумском долином Балкана”, зашто је прва у Европи по директним инвестицијама, лидер у еУправи, поносан домаћин Европског центра изврсности за ИЦТ решења у пољопривреди…

Национални павиљон Србије

Централно место у представљању Србије на Светској изложби заузима архитектонски упечатљив павиљон површине 2.000m2, на три нивоа у тематском делу Мобилност, највећи павиљон који је Србија до сада имала приликом представљања на некој од Светских изложби. Павиљон је осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину иновативне Винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом.

Павиљон ће бити у потпуности дигитализован и пружиће могућност виртуелног путовања кроз различите временске периоде и просторе.

Зона Србија ствара идеје (приземље) Малопродајна зона креативних српских производа – дигиталне брошуре, програми и презентације српске бизнис понуде.

Један од основних циљева учешћа Србије на Експо 2020 Дубаи је промоција српске бизнис заједнице и стварање пословних прилика и привлачење инвестиција. За реализацију тог дела програма задужени су Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије.

Пословна стратегија обухватиће реализацију низа бизнис састанака, презентација и конференција, као и учешће на званичним Експо форумима и на српском међународном пословном форуму. Поред активности на Павиљону Србије, бизнис заједница из Србије имаће на располагању пословни дистрикт Јужни Дубаи (Dubai South).

Зона Србија ствара прилике: БИЗНИС ДЕО (1. спрат) – Спојиве конференцијске сале и сале за састанке подесивих величина и спецификација, које се могу резервисати за састанке, конференције и презентације.

Други спрат павиљона Републике Србије је изложбени простор, подељен у две целине – Србија ствара инспирацију и Србија ствара искуства.

Зона Србија ствара искуства: ОПШТИ ДЕО (2. спрат) – Зона намењена туристичким потенцијалима и српским догађајима, доступна за ВР презентације иновација, талената, уметника, градова, туристичких дестинација, музеја, великих догађаја итд.

У зони Србија ствара искуства посетиоци су у прилици да најновијом технологијом, у виртуелнојреалности, посете изложбе српске уметности, науке, историје и музеја. Kроз виртуелну реалност и креирање дигиталних аватара посетиоци ће моћи да доживе експлозију иновација и креативности Винчанске културе и истраже револуционарне идеје модерне Србије. Истакнути део изложбе чиниће презентације Винчанске културе, Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, Народног музеја Србије, српске технологије и туристичких потенцијала Србије.

Други спрат павиљона Републике Србије је као изложбени простор, подељен у две целине – Србија ствара инспирацију и Србија ствара искуства.

Зона Србија ствара инспирацију има изложбу са сталном поставком, током целокупног шестомесечног трајања Дубаи Експо 2020, која ће повезати идеје Винчанске културе са динамичним друштвом и економијом модерне Србије. Ова интерактивна изложба представиће шест кључних тема: Трговина и економија; Заједница и коегзистенција; Производња и технологија; Kреативност и уметност; Образовање; Храна и пољопривреда.

Изложба људске бриљантности

Прва Светска изложба одржана је 1851. у Лондону, и од тада се одражава сваких пет година и представља изложбу изузетности, повезује народе, промовише науку и иновације, док њихову примену у индустрији, архитектури и уметности тежи да учини доступном свима – дајући визију будућности и трајно наслеђе човечанству.

Управо на Светским изложбама свету су по први пут представљена нека од највећих достигнућа човечанства – прва парна машина, Теслина наизменична струја, први телефон и рачунар, али и неке од најфасцинантнијих грађевина, које су постале трајно историјско наслеђе, попут Ајфеловог торња у Паризу, Атомијума у Бриселу.

23м

људи посетило је Ekspo изложбу за шест месеци трајања

1.2м

људи из целог света посетило је Павиљон Србије

150

догађаја организовано је на Павиљону Србије

1200

привредника из Србије остварило је више од 10.000 пословних контаката

23

људи посетило је Експо за шест месеци трајања

1.2

људи из целог света посетило је Павиљон Србије

150

догађаја организовано је на Павиљону Србије