Metahuman nastavlja putovanje po Srbiji

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 22.02.2024.0,5 min za čitanje
PODELI

Projekat MetaHuman do 16. marta u Narodnom Muzeju Kikinda

Projekat „Prethistoric MetaHuman“ – digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000 godina zaista živeo u Lepenskom viru, posetioci Narodnog Muzeja u Kikindi moći će da vide do 16. marta. Svi posetioci izložbe postaće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara, prvi put predstavljen svetskoj javnosti na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

Ovaj projekat prvi put u istoriji je verno prikazao digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano i oživljeno uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji. Grupa naučnika i inovatora iz Srbije, na čelu sa profesorkom sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Sofijom Stefanović , prvo je na bazi analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman tehnologije koju je razvila domaća gejming kompanija 3lateral iz Novog Sada (deo Epic games) i Unreal Engine-a softvera – praistorijski čovek virtuleno i oživeo. U sklopu predstavljanja projekta, planiran je i razgovor sa profesorkom Stefanović.

Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara Ana Ilić, ističe da je Metahuman projekat neverovatan spoj nauke i gejming industrije koji će u budućnosti  imati veliki uticaj u brojnim drugim granama kreativnih industrija.

To je upravo misija za koju se zalaže Srbija stvara – razvoj i podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje“, izjavila je ona.

Izložbu MetaHuman pratiće i dodatne aktivnosti u vidu radionica i predavanja a do sada od zvaničnog otvaranja izložbe početkom februara u Kikindi postavku je videlo više od 450 posetilaca.