Metahuman наставља путовање по Србији

Категорије: ИновацијеОбјављено: 22.02.2024.0,5 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Пројекат MetaHuman до 16. марта у Народном Музеју Кикинда

Пројекат „Prethistoric MetaHuman“ – дигитално оживљен човек који је пре 10.000 година заиста живео у Лепенском виру, посетиоци Народног Музеја у Кикинди моћи ће да виде до 16. марта. Сви посетиоци изложбе постаће део научне и дигиталне револуције, будући да је у питању иновативни пројекат српских научника и иноватора, реализован уз подршку националне платформе Србија ствара, први пут представљен светској јавности на Светској изложби Еxпо 2020 у Дубаију.

Ovaj projekat prvi put u istoriji je verno prikazao digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano i oživljeno uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji. Grupa naučnika i inovatora iz Srbije, na čelu sa profesorkom sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Sofijom Stefanović , prvo je na bazi analize iskopanih kostiju uradila realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHuman технологије коју је развила домаћа гејминг компанија 3lateral из Новог Сада (део Epic games) и Unreal Engine-a софтвера – праисторијски човек виртулено и оживео. У склопу представљања пројекта, планиран је и разговор са професорком Стефановић.

Виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим националне платформе Србија ствара Ана Илић, истиче да је Metahuman пројекат невероватан спој науке и гејминг индустрије који ће у будућности  имати велики утицај у бројним другим гранама креативних индустрија.

То је управо мисија за коју се залаже Србија ствара – развој и подршка мултидисциплинарност, сарадње у области иновација и креативних индустрија, подршка талентима, али и представљање Србије у свету као модерне и иновативне земље“, изјавила је она.

Изложбу MetaHuman пратиће и додатне активности у виду радионица и предавања а до сада од званичног отварања изложбе почетком фебруара у Кикинди поставку је видело више од 450 посетилаца.