Три стартапа из Србије у борби за 200.000 долара на GITEX-у

Категорије: ИновацијеОбјављено: 18.10.2021.0,5 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Већ на дан отварања GITEX-а, највећег технолошког догађаја у свету који је 17. октобра почео у Дубаију, стигле су сјајне вести! Чак три стартапа из Србије – Joberty Technologies”, “Kredium и “Deap Blue Sea” – пласирала су се у полуфинале такмичења “Супернова изазов” на GITEX Future Stars 2021 и у трци су да освоје награду од 200.000 долара.

Влада Републике Србије први пут представља изабране стартапове из наше земље на “GITEX Future Stars 2021” – највећем догађају посвећеном развоју стартапова у региону Блиског Истока, Северне Африке и Јужне Азије, који се одржава у оквиру GITEX конференције.

Serbia Creates Tech @GITEX

Ана Илић: Поносни смо на резултат већ на самом почетку такмичења

Имајући у виду да на овом глобалном догађају своје ућешће већ традиционално потврђују највеће светске ИТ компаније, инвестициони фондови и инвеститори, као и више од 750 стартапова из 75 држава који ће се представити пред 400 VC фондова и инвеститора из више од 30 земаља, наступ српских компанија на GITEX-у и GITEX Future Stars 2021 сматрамо инвестицијом у развој домаће стартап сцене и јако смо поносни на резултат који је постигнут већ на самом почетку такмичења“, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе и заменица Генералне комесарке Србије за Експо Дубаи 2020.

Поред стартапова који су ушли у полуфинале, Србију на GITEX Future Stars 2021 предстваљају и: White Lemur”, “Stock StudioиVizLore Digital Asset Management, а сви долазе из области друштвених мрежа, FinTech-а, вештачке интелигенције, заштите животне средине и корпоративног софтвера.

GITEX Future stars, Kredium

Србија се на GITEX-у представља под брендом Србија ствара технологију / Serbia Creates Tech, а учешће је потврдило 11 одабраних компанија и институција: Државни дата центар, Биосенс Институт, Институт за вештачку интелигенцију и осам ИТ компанија (“ZESIUM MOBILE”, “SAGA”, “CodeIT”, “DEVTECH”, “BRAINEERING IT SOLUTIONS”, “QUANTOX”, “TELEGROUP”, “EGZAКTA ADVISORY”).

Ово је први пут да Србија на стратешки и организован начин учествује на највећем технолошком догађају и то истовремено и усклађено са наступом на ЕXПО 2020 Дубаи. GITEX окупља глобалне лидере високо технолошке индустрије, стартапове и иноваторе који мењају свет и због тога представља велику шансу за Србију да прикаже целом свету своје иновације на пољу дигиталне технологије и стручњаке који стоје раме уз раме са стручњацима из најразвијенијих земаља света. Србија ће својом технологијом освојити Блиски исток”, истиче Илић.

Србија – земља креативности, иновативности и инжењерске изврсности

Свеобухватним наступом на GITEX-у представићемо због чега нас називају “Силицијумском долином Балкана”, како смо постали лидери на пољу blockchain технологије и центар високо образованих талената, али и показати због чега је важно да као једна од ретких земаља у Европи и свету поседујемо Стратегију за развој вештачке интелигенције.

Ненад Пауновић панел

“Свету ћемо презентовати Србију као земљу креативности, иновативности и инжењерске изврсности у којој глобалне компаније отварају своје развојне центре, а локалне компаније стварају глобално успешна решења. Представићемо земљу у којој се вештачка интелигенција изучава у основној школи, а већ су осмаци обучени за програмирање. Земљу која има највећи и најмодернији Дата центар у овом делу света и где је дигитализација управе постала национални понос. Истовремено, нашим иновативним компанијама и стартапима ставићемо на располагање све наше контакте из УАЕ и региона Блиског Истока, глобалних компанија и инвеститора, и тако уложити у њихов успех”, изјавила је Марта Арсовска Томовска, директор у Кабинету председнице Владе Србије и једна од пет наших панелиста на глобалним конференцијама који се одржавају у склопу GITEX-а.

🚀 GITEX – Србија својом технологијом осваја Блиски исток

Поред Томовске, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, директор тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председнице Владе Републике Србије Ненад Пауновић, као и директори наших компанија у области брокчејна и вештачке интелигенције Иван Бјелајац и Владимир Црнојевић – учествоваће и на специјализованим конференцијама на теме: паметни градови, иновацијски екосистем и подстицаји, вештачка интелигенција у пољопривреди и blockchain, где ће разменити мишљења и искуства у области високо развијених технологија и достигнућа са колегама из других земаља.

Подршку наступу Србије на GITEX-у пружају Кабинет Председнице Владе Републике Србије, Привредна комора Србије и Развојна Агенција Србије, која ће свакодневно презентовати предности и шансе за инвестирање у нашу земљу.