EURONEWS издваја 10 разлога да се посети Павиљон Србије на Експо 2020

Категорије: ИновацијеОбјављено: 28.11.2021.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Један од водећих светских информативних канала Euronews објавио је опширан текст у којем таксативно наводи 10 разлога због којих треба посетити Павиљон Србије на Светској изложби Експо 2020 Дубаи, међу којима се као светска иновација посебно издваја пројекат српске науке и гејминг индустрије – виртулено оживљавање праисториског човека из Лепенског вира, уз помоћ врхунске metahuman технологије.

Први пут у историји, посетиоци Павиљона Србије моћи ће да упознају и комуницирају са аутентичним, покретним и прилагодљивим 3Д лицем човека који је заиста живео у праисторијским временима и умро на обалама реке Дунав у Србији, пре више од 10.000 година. Археолошке реконструкције античких лица су одавно познате, али српски научници су ову науку подигли на потпуно нови ниво.

Они су спојили знање стечено проучавањем костију (остеологије) са науком о ДНК и другим форензичким процесима, не само да би створили тачно, реалистично 3Д лице човека који је умро пре десет миленијума, већ да би га анимирали и “вратили у живот” са реалистичним изразима лица. Српски научници то зову Дигитална људска технологија (DHT)”, наводи Euronews.

Павиљон Србије, Serbia Pavilion

Софија Стефановић: Иновација из Србије заувек мења велики број индустрија

Euronews преноси и изјаву наше научнице Софије Стефановић, физичке антрополошкиње и креативне амбасадорке националне платформе Србија ствара, на бази чије анализе костију је прво урађен реалистичан 3Д модел праисторијског човека, а потом је уз помоћ врхунске metahuman технологије, познате домаће гејминг компаније, праисторијски човек виртулено “оживео”.

„Користимо нову технологију под називом Digital Ancient Human (DAH) која комбинује низ различитих метода за израду научно засноване остеобиографије древних људи. Методе обухватају најсавременије протоколе за проучавање костију, а те податке користили смо да подржимо физичку реконструкцију лица на основу костију лобање. Ово је затим транспорт реконструисаног лица до дигиталног биокинетичког модела који симулира његову гестикулацију лица“, објашњава Стефановић за Euronews, који наводи да ће светска премијера ове глобалне иновације, која долази из Србије, заувек променити велики број индустрија.

Ана Илић: Павиљон Србије добија озбиљну пажњу светске јавности

“Изузетно је важно да се у свету чује глас о Србији као модерној земљи, у којој се рађају идеје које мењају цео свет. Ми имамо толико тога да понудимо свету, посебно када су у питању креативне индустрије, наука, иновације и већ учествујемо у решавању глобалних изазова човечанства. Ово је доказ да свет то и препознаје. Управо су промоција наше земље и грађење позитивног имиџа неки од најважнијих разлога нашег учешћа на Светској изложби.

И ево, показује се да смо у томе веома успешни и да смо након велике медијске пажње у Емиратима, сада придобили и пажњу светске јавности”, наводи Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за Експо 2020 Дубаи.

Уз Павиљон Србије, Euronews истиче и српско креативно стваралаштво и иновације

Euronews као главне разлоге зашто посетиоци из целог света треба да посете Павиљон Србије на првом месту истиче креативно стваралаштво и иновације са којима се публика може упознати – говори о Србији као „Силицијумској долини Балкана“, истиче чињеницу да је Београд проглашен међу најкреативније градове на свету, а Србија међу топ три дестинације за дигиталне номаде.

Промовише и наш стартап екосистем који је међу 10 најразвијенијих у свету у категоријама блокчејна, гаминга и расадник талената, затим лидерску позицију земље у Европи по директним страним инвестицијама, центар изврсности за ИKТ решења у пољопривреди, ефикасност Е-управе и изузетан допринос у области развоја вештачке интелогенције.

Читаоци најутицајнијег европског портала позвани су да посете наступе српских ументика на Еxпо сценама у наредном периоду – Горана Бреговића, Слободана Тркуље, Стефана Миленковића, али и да виртуелно уђу у “DJ box” и “наступају” заједно са Дејвидом Гетом на EXIT фестивалу.

Читаоци се позивају да упознају тековине Винчанске културе старе 7 000 година, српске великане који су задужили човечанство попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, али и да истраже највећа блага наших националних музеја, технолошких иновација и туристичке понуде коју представљамо на Експо 2020.