53. Bitef festival

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 19.08.2019.0 min za čitanje
PODELI

Ove godine održava se 53. Bitef festival, pod sloganom Počnimo ljubav iz početka, sa idejom da pozorište može da pruži alternativu aktuelnim, dominantno opresivnim oblicima funkcionisanja društva. Od 17. do 26. septembra imaćemo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz devet zemalja iz celog sveta, na nekoliko pozorišnih i alternativnih lokacija u Beogradu.

 

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, istakao je da je vid savremenog pozorišta u kojem se najočiglednije gradi alternativni oblik društvene zajednice upravo onaj koji se bazira na pojačanom učešću gledalaca, brisanju naturalističkog četvrtog zida između društvene realnosti gledališta i fikcionalne realnosti scene, prožimanju i saradnji izvođača i gledalaca. Najaktuelniji oblik takvog, interaktivnog pozorišta danas se najčešće određuje kao „imerzivno pozorište“. Ovakva nova zajednica, zasnovana na učestvovanju, prepuštanju i saradnji u okviru izvođačke situacije, krajnji je ishod glavnog programa 53. Bitefa. On se ostvaruje u predstavi Pozvani koreografa Sepe Bajensa u produkciji poznate belgijske trupe Ultima Vez iz Brisela kojom se 53. Bitef zatvara.

Ovogodišnji program svečano će otvoriti predstava Orest u Mosulu, jednog od najvećih reditelja današnjice, Mila Raua. Predstave glavnog programa će se pored beogradskih pozorišta izvoditi i u alternativnim prostorima koji će biti adaptirani za potrebe 53. Bitefa.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počela je 15. avgusta i traje do 1. septembra, dok će prodaja ulaznica početi 2. septembra.

Blagajna Bitef festivala je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Više informacija: www.bitef.rs

VIDIMO SE NA 53. BITEFU!