40 година Новог таласа на Факултету драмских уметности

Категорије: УметностОбјављено: 13.11.2019.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Ове године се обележава 40 година од почетка Новог таласа у СФРЈ, свеуметничког покрета под утицајем разних западних тенденција у популарној музици, филму и уметности уопште.

Иницијални период је трајао између 1979-1982. године, на линији градова Ријека – Љубљана – Загреб – Београд – Нови Сад када су створени артефакти који су обележили како епоху тако и будуће тенденције.

С обзиром да је велики број аутора одговорних за сва дешавања завршио, или студирао ФДУ, у петак, 29. новембра ће се реализовази три догађаја која ће представљати својеврстан омаж специфичном времену и сведоцима истог.

Планирани програм обухвата трибину на сцени „Мата Милошевић“ од 13 до 15 часова на којој ће се говорити о значају ове установе у покрету који је имао политички, социјални, феноменолошки и уметнички значај.

Трибину ће модерирати проф. Александар. С. Јанковић, док су учесници Борис Миљковић, Биљана Максић, Милутин Петровић и Владимир Ђурић.

Након трибине, у великој биоскопској сали, у 15:30 часова уследиће пројекција филма редитеља Милоша Радивојевића „Дечко који обећава“ а овим поводом публици ће се обратити сценариста филма проф. Небојша Пајкић.

Одмах после пројекције у фоајеу између ове две сале, од 18 часова ће бити одржан концерт Ad Hoc бенда садашњих студената ФДУ који су музичари, а који ће свирати песме са кључних новоталасних компилација „Пакет аранжман“ и „Артистичка радна акција“.