ЈАВНИ ПОЗИВ УМЕТНИЦИМА/ЦАМА И КРЕАТИВЦИМА: ОД ИНСПИРАЦИЈЕ ДО ДЕЛА

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 12.05.2020.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Пандемија нас је зауставила у свим редовним активностима и унела немир и неизвесност у живот. Људи су се више него икада окренули култури, уметности и креативним индустријама и показали колико су ове области важне за живот. Креативност је храна за душу, а уметници и креативци су захваљујући модерним технологијама и током изолације пронашли пут до публике.

 

Време је да сада заједница узврати уметницима/цама и креативцима на њиховом стваралачком раду као и на огромном труду да нас кроз бројне активности из својих кућа последњих недеља инспиришу, утеше, охрабре, мотивишу, науче.

 

Национална платформа Србија ствара, студио за развој видео игара Playrix RS, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) позивају професионалне уметнике/це и креативце различитих профила, да у видео снимцима у трајању до 10 минута, покажу шта стварају, како стварају, шта их инспирише и зашто је та врста уметничког изражавања важна за њих и за друштво.

 

Подршка уметницима/цама и креативцима представника приватног сектора, студија за развој видео игара Playrix RS пример је међусобне подршке и помоћи унутар креативног сектора од стране оних који су мање погођени економским ефектима пандемије онима који су најосетљивији и најугроженији.

 

Ко се може пријавити?
Професионални уметници/це и креативци свих профила, са или без формалног образовања.
Пријављују се искључиво појединци, а не групе или тимови.

 

Шта је тема видео снимака?
Задатак је да се у видео снимку у трајању до 10 минута прикаже стваралачки пут од инспирације до дела, на начин на који то сам уметник/ца, односно креативац, изабере.

 

Нека од питања на која би требало одговорити су:
– Одакле црпите инспирацију? Шта или ко вас инспирише?

 

– Како изгледа ваш стваралачки процес? Колико вам значи могућност да се креативно изразите?

 

– На који начин видите значај уметности за друштво? Колико је развој креативности значајан за сваког појединца? Која је улога професионалних уметника/ца, односно креативаца, у подстицању људи да стварају?

 

– Шта нам доносе нове технологије – претња или потенцијал за раст? На који начин нове технологију утичу на процес креативног стваралаштва, улогу самог ствараоца и начина на који он презентује своје дело?

 

Технички квалитет снимка се неће оцењивати, али је неопходно да се испуне основни услови – добра видљивост и звук материјала.
Важно је да је садржај снимка у оквиру теме, да је инспиративан, иновативан, едукативан и аутентичан.

 

Документација за пријаву:
1. CV или кратка биографија подносиоца пријаве;
2. Попуњен пријавни формулар који можете преузети кликом овде</a>;
3. Видео материјал трајања максимално 10 минута. Видео материјал је потребно послати преко платформе за размену података
We Transfer којој можете да приступите кликом овде. Генерисани линк са We Transfer-а је потребно поставити у e-mail којим се пријављује.

 

Критеријуми за оцењивање:
Оцењиваће се оригиналност приступа и приказа, аутентичност и убедљивост поруке о значају уметности и креативног стваралаштва за друштво и појединца.

 

Овај позив намењен је професионалним уметницима и креативцима, онима који су се образовали у уметничким и креативним областима и/или се професионално баве уметношћу или креативним радом што се доказује биографијом и званичним подацима, без обзира на њихов правни статус. Овај позив није намењен аматерима.

 

Финансирање:
Комисија ће одабрати максимално 30 радова и сваког аутора рада финансирати са 75.000 динара у бруто износу.

 

Видео радови биће промовисани кроз комуникационе канале платформе Србија ствара и Програма Уједињених нација за развој (интернет странице, друштвене мреже итд.).

 

Чланови стручне комисије:
Чланови стручне комисије су: Тијана Палковљевић Бугарски (историчарка уметности, управница Галерије Матице српске); Милош Биковић (глумац); Александра Ковач (кантауторка); Радивоје Буквић (глумац); Сања Милић (књижевна критичарка, новинарка); Људмила Стратимировић (дизајнерка и један од оснивача КЦ Град), Мирко Топалски (студио за развој видео игара Playrix RS).

 

Ауторско право:
Учествовањем у процесу, учесници задржавају потпуно ауторско право на своја дела, али исто тако дозвољавају организаторима (платформа Србија ствара и УНДП) права коришћења, уређивања (у случају потребе да се додају графички елементи), право да репродукује, дистрибуира, приказује, објављује интерно и екстерно преко свих својих комуникационих канала, у целини или делом без намере остваривања комерцијалне користи.

 

Рокови:
Јавни позив отворен је до недеље , 31. маја 2020. до 23.59 часова. Пријаве се шаљу на e-mail адресу konkurs@serbiacreates.rs. Пријаве пристигле након овог рока неће бити узете у разматрање.

 

Резултати ће бити објављени на сајтовима и друштвеним мрежама платформе Србија ствара и Програма Уједињених нација за развој најкасније до 22. јуна 2020.

 

Најчешћа питања и одговоре можете пронаћи на овом линку.

 

За додатна питања заинтересовани се могу обратити путем мејла на адресу konkurs@serbiacreates.rs.