Upoznajte praistorijskog čoveka iz Lepenskog Vira – oči u oči sa MetaHumanom

Kategorije: Doživljaji, InovacijeObjavljeno: 26.02.2022.0,2 min za čitanje
PODELI

Nakon svetske premijere globalne inovacije iz Srbije na Ekspo 2020 Dubai – praistorijski MetaHuman čovek, koji je zaista živeo pre 10.000 godina u Lepenskom viru,  predstavljen je domaćoj publici 4. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu.

Posetioci muzeja biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika i inovatora, koji je realizovan uz podršku nacionalne platforme Srbija stvara. Prvi put u istoriji čovečanstva, verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, animirano je i “oživljeno” uz pomoć vrhunske MetaHumantehnologije, razvijene u Srbiji.

Naši naučnici i inovatori prvi na svetu uspeli da rekonstruišu izraz lica i emociju čoveka koji je živeo pre 10.000 godina

MetaHuman Narodni Muzej

Potraga za informacijama o tome kako su ljudi u praistoriji živeli i izgledali, decenijama zaokuplja pažnju naučnika i opšte javnosti. Odgovor na ovo pitanje sada je konačno ponudila grupa naučnika i inovatora iz Srbije na čelu sa prof. dr Sofijom Stefanović.

Na bazi analize iskopanih kostiju prvo je urađen realističan 3D model lobanje praistorijskog čoveka, a potom je uz pomoć vrhunske MetaHumantehnologije, koju je razvila domaća gejming kompanije i Unreal Engine softvera, praistorijski čovek virtuleno i “oživeo”.

Tim je razvio u potpunosti revolucionarni pristup korišćenju podataka koji se mogu dobiti analizom drevnih ljudskih skeletnih ostataka i kreirao digitalni biokintetički model lica.

Naučnica Sofija Stefanović, po čijoj ideji je i realizovan projekat, objašnjava ovo izuzetno dostignuće:

„Koristili smo novu tehnologiju pod nazivom “Digitalni drevni ljudi” koja kombinuje niz različitih metoda za izradu naučno zasnovane osteobiografije drevnih ljudi. Metode obuhvataju najsavremenije protokole za proučavanje kostiju, a te podatke koristili smo da podržimo fizičku rekonstrukciju lica na osnovu kostiju lobanje. Usledio je transport rekonstruisanog lica do digitalnog biokinetičkog modela koji simulira njegovu gestikulaciju lica“, kaže Stefanović

Ana Ilić: MetaHuman tehnologija spojila gejming kompaniju i naučnike

Ova inovacija iz Srbije već je izazvala ogromnu pažnju svetskih medija i stručne javnosti, ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara, uz čiju podršku je realizovana ova važna inovacija.

„Ovaj neverovatan spoj nauke i gejming industrije, koja posebno doživljava svoj procvat u Srbiji, imaće uticaja i odjeka i u brojnim drugim granama kreativnih industrija, pre svega u produkciji video sadržaja, ali i u obrazovanju, muzeologiji… To je upravo misija i cilj za koji se zalaže platforma Srbija stvara – razvoj i podrška multidisciplinarnost, saradnje u oblasti inovacija i kreativnih industrija, podrška talentima, ali i predstavljanje Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje.

Veoma sam zahvalna našim kreativnim saradnicima koji su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i koji ovim otkrićem Srbiju postavljaju među najinovativnije zemlje sveta”, ističe Ilić.

MetaHuman izazvao veliku pažnju domaće i svetske javnosti!

Srbija je zahvaljući uspesima u kreativnim industrijama, nauci i brojnim inovacijama, već postala tema brojnih uticajnih svetskih medija. Tako su o projektu MetaHuman – oživljavanje čoveka iz praistorije, do sada već izveštavali – Euronews, The National, Gulf News, Time Out i mnogi drugi…

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu i afirmišu se najviše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.