Упознајте праисторијског човека из Лепенског Вира – очи у очи са MetaHumanom

Категорије: Доживљаји, ИновацијеОбјављено: 26.02.2022.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Након светске премијере глобалне иновације из Србије на Експо 2020 Дубаи – праисторијски MetaHuman човек, који је заиста живео пре 10.000 година у Лепенском виру,  представљен је домаћој публици 4. марта, у Народном музеју у Београду.

Посетиоци музеја биће део научне и дигиталне револуције, будући да је у питању иновативни пројекат српских научника и иноватора, који је реализован уз подршку националне платформе Србија ствара. Први пут у историји човечанства, верно приказано дигитално лице праисторијског човека из Лепенског вира, анимирано је и “оживљено” уз помоћ врхунске MetaHuman технологије, развијене у Србији.

Наши научници и иноватори први на свету успели да реконструишу израз лица и емоцију човека који је живео пре 10.000 година

MetaHuman Narodni Muzej

Потрага за информацијама о томе како су људи у праисторији живели и изгледали, деценијама заокупља пажњу научника и опште јавности. Одговор на ово питање сада је коначно понудила група научника и иноватора из Србије на челу са проф. др Софијом Стефановић.

На бази анализе ископаних костију прво је урађен реалистичан 3D модел лобање праисторијског човека, а потом је уз помоћ врхунске MetaHuman технологије, коју је развила домаћа гејминг компаније и Unreal Engine софтвера, праисторијски човек виртулено и “оживео”.

Тим је развио у потпуности револуционарни приступ коришћењу података који се могу добити анализом древних људских скелетних остатака и креирао дигитални биокинтетички модел лица.

Научница Софија Стефановић, по чијој идеји је и реализован пројекат, објашњава ово изузетно достигнуће:

„Користили смо нову технологију под називом “Дигитални древни људи” која комбинује низ различитих метода за израду научно засноване остеобиографије древних људи. Методе обухватају најсавременије протоколе за проучавање костију, а те податке користили смо да подржимо физичку реконструкцију лица на основу костију лобање. Уследио је транспорт реконструисаног лица до дигиталног биокинетичког модела који симулира његову гестикулацију лица“, каже Стефановић

Ана Илић: MetaHuman технологија спојила гејминг компанију и научнике

Ова иновација из Србије већ је изазвала огромну пажњу светских медија и стручне јавности, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе Србија ствара, уз чију подршку је реализована ова важна иновација.

„Овај невероватан спој науке и гејминг индустрије, која посебно доживљава свој процват у Србији, имаће утицаја и одјека и у бројним другим гранама креативних индустрија, пре свега у продукцији видео садржаја, али и у образовању, музеологији… То је управо мисија и циљ за који се залаже платформа Србија ствара – развој и подршка мултидисциплинарност, сарадње у области иновација и креативних индустрија, подршка талентима, али и представљање Србије у свету као модерне и иновативне земље.

Веома сам захвална нашим креативним сарадницима који су нас препознали као поузданог партнера и који овим открићем Србију постављају међу најиновативније земље света”, истиче Илић.

MetaHuman изазвао велику пажњу домаће и светске јавности!

Србија је захваљући успесима у креативним индустријама, науци и бројним иновацијама, већ постала тема бројних утицајних светских медија. Тако су о пројекту MetaHuman – оживљавање човека из праисторије, до сада већ извештавали – Euronews, The National, Gulf News, Time Out и многи други…

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању. Кроз концепт Србија ствара истиче се важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа се подршка уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену и афирмишу се највише савремене вредности – креативност, иновативност, аутентичност, знање и таленат.