Таленти на окупу 2.0: Подстицаји за повратак наших талената у Србију

Категорије: ПредузетништвоОбјављено: 12.01.2020.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

На недавно одржаној конференцији „Таленти на окупу 2.0“, која се већ другу годину за редом одржава на иницијативу премијерке Ане Брнабић и у организацији националне платформе Србија Ствара, представљени су нови подстицаји Владе Србије у циљу смањења „одлива мозгова“, али и побољшања климе за повратак наших талената из иностранства.

Председница Владе Ана Брнабић поручила је да је одлазак младих и образованих људи проблем са којим се суочавају и много развијеније земље од Србије и да је једини начин да се то спречи – изградња друштва заснована на размени знања и искустaва уз подстицаје државе.

Такво друштво, додаје, мора да буде отворено за све који су отишли у иностранство и сада желе да се врате, за оне који успешно раде ван граница наше земље и желе да допринесу Србији, као и за оне који живе, раде и стварају у Србији и због којих је она данас део света.

„Знам да имамо врло талентоване, креативне и способне људе, зато је важно да Влада Србије има добру комуникацију са својом дијаспором како би млади људи остали у земљи и да би се неки од вас вратили. Сматрам да су најпаметније оне владе које слушају и препознају добре идеје и предлоге и зато сам прошле године покренула формат комуникације кроз скуп „Таленти на окупу“. Тада смо отворено разговарали, дали сте ми своје сугестије, предлоге, изнели највеће проблеме. Ове године конференцију одржавамо само зато што имамо да представимо резултате нашег рада у ових годину дана “, истакла је премијерка.

    • НОСТРИФИКАЦИЈА ДИПЛОМА – Први и кључни проблем, истакла је премијерка. био је решавање нострификације диплома, због чега је Влада Србије усвојила предлог закона, који је послат у скупштинску процедуру, а на основу којег ће поступак признавања иностраних диплома са 90 бити скраћен на свега 60 дана. Осим тога, oд 1. јануара 2020. године уведен је електронски систем нострификације диплома.

„За дипломе стечене на неком од првих 500 универзитета рангираних на Шангајској, Тајмсовој и US News & World Report Ranking листи, решење о признавању дипломе доносиће се у року од свега осам дана од дана пријема захтева, што је практично моментално“, истакла је Брнабићева.

    • ЦАРИНА НА УВОЗ ЛИЧНЕ ИМОВИНЕ ПОВРАТНИКА – Влада Србије изменила је Уредбу о царинским повластицама, чиме је досадашњи лимит од 5.000 евра за увоз приватне имовине без царине, повећан на 20.000 евра, уколико је повратник у иностранству провео до 10 година. За оне који су у иностранству провели дуже времена, лимит је потпуно укинут.

„За овај проблем нисмо ни знали да постоји све док нам ви то прошле године нисте сугерисали. Зато су важни овакви формати разговора, овакве конференције. Најпаметније Владе су оне које слушаје своје грађане. Заиста је сулудо водити кампању о повратку талената у Србију, а онда када желите да се вратите држава вам наплати огромну царину. Сада је промењено“, рекла је премијерка окупљенима на конференцији у Народном позоришту у Београду.

ПЛАТФОРМА „ТАЧКА ПОВРАТКА“ – Представници дијаспоре, на прошлогодишњој конференцији истакли су да је неопходно формирати платформу за комуникацију и добијање неопходних информација. Зато је у сарадњи кабинета председнице Владе и дијаспорских организација Serbian City Club из Лондона и Sеrbian Entrepreneurs из Сан Францсика покренута платформа „Тачка повратка“.

„Ова платформа ће омогућити сталну комуникацију са нашим људима у дијаспори, на тај начин ће им бити доступне све информације везане за повратак или неку другу врсту сарадање са државом Србијом и људима који живе у Србији. Инсистирала сам да се, у почетку, са сваком особом која се јави ради појединачно. Све док не успоставимо систем“, објаснила је председница Владе.

    • СТИМУЛИСАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА ПОВРАТАНИКА И СТРАНАЦA – Одлучили смо да уведемо посебне пореске повластице за све који су у иностранству провели дуже од две године и који имају плату у висини три српске просечне плате.

„То је револуционарна ствар. Послодавцима у Србији ће се умањивати давања за  доприносе уколико запосле неког од повратника. Тако ће запошљавање људи из дијаспоре постати најконкурентнија ствар и инвестиција која ће нам се вишетруко вратити“, каже Брнабићева.

Влада Србије решила је и неколико мањих питања и проблема, а у сарадњи са Народном банком Србије израђен је и Финансијски водич за повратнике. Средином следеће године Србија отвара и прву креативну амбасаду у Лондону, где ће на најбољи начин представљати оно што у Србији стварају наши стручњаци, научници, креативци, предузетници…

Председница Владе истакла је да паралелно са стварањем климе за повратак наших талената из иностранства, Влада Србије активно ради и на задржавању младих у Србији и то пре свега кроз олакшице за запошљавање.