Српска технологија која штеди време и новац широм света

Категорије: ИновацијеОбјављено: 13.01.2021.0,7 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

PERUN Technologies је млада српска компанија која користећи своје академско искуство нуди колегама инжењерима и истраживачима алате и производе који ће убрзати њихов рад на обновљивим изворима електричне енергије, електричним возилима и паметним мрежама, као и обуци будућих стручњака.

Они су још један од тимова који је добио подршку Фонда за иновациону делатност, коју су искористили како би пријавили патент у Италији у мају 2020. године. У међувремену су унапредили први производ ЛАРА-100 на ЛАРА-100К.

ЛАРА је оруђе за развој савремених енергетских уређаја, а ПУМА (Power Universal Managment Agent – PUMA) је замишљена као скромни допринос долазећим енергетски ефикасним паметним мрежа.

Са саоснивачима, Марком Векићем и Стеваном Грабићем разговарали смо о развоју, технологији, тиму, али и значају подршке Србије технолошким иновацијама.

PERUN Technologies је компанија настала 2015. године, а покренули су је група универзитетских професора и инжењера из области електроенергетике и управљања, са визијом давања доприноса у стварању енергетски сигурног света. Колико у томе успевате и како је текао ваш раст и развој?
Наша визија је чиста и доступна електрична енергија. То, наравно, није само наша визија, већ тежња која је данас свеприсутна, како у академским истраживањима, тако и у индустрији. Полазећи од тога, наш први циљ је био да користећи своје академско искуство пројектујемо и понудимо колегама инжењерима и истраживачима алате и производе који ће убрзати њихов рад на обновљивим изворима електричне енергије, електричним возилима и паметним мрежама, као и обуци будућих стручњака.
Наш први производ ЛАРА-100 је примењен од стране Austrian Institute of Technology (AIT) крајем 2015. за развој електричног трицикла у сврху зеленог транспорта у југоисточној Азији. Након тога, у јесен 2016. смо за потребе лабораторије за електроенергетске системе при École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Швајцарска) пројектовали уређај који је постао агент у њиховој експерименталној паметној мрежи.
Ова два захтевна пројекта (AIT и EPFL) су нам омогућила да наш производ ЛАРА-100 специјализујемо за две важне развојне осе: електромоторне погоне, као и склопове повезане на електричну мрежу. Сарадња са EPFL-ом и рад на микромрежама нас је довео до осмишљавања концепта PUMA-е (Power Universal Managment Agent) – енергетског рутера за паметне мреже.
ЛАРА-100К ће бити јединствен спој најсавременије (state of the art) технологије израде енергетског хардвера и флексибилних софтверских алата. То нашем долазећем производу даје светску препознатљивост што потврђује снажно интересовање да га уврсте у своје лабораторије, универзитети у Килу, Манчестеру и Ајндховену.

Креирате различите производе, углавном хардвер, али такође и софтвер и наменска „tailor made“ решења. Можемо ли да појаснимо нашим пратиоцима шта то значи и шта ваша решења  заиста раде и на који начин помажу другим компанијама?
Наш главни производ, како англосаксонци кажу „flagship“ је поменута ЛАРА која се састоји од енергетског хардвера, електронског склопа, контролног и комуникационог дела, као и софтвера. ЛАРА је отворена и конфигурабилна платформа која се може подесити да подржи рад разних сложених система као што су обновљиви извори, електрична возила или микромреже.
На тај начин, ЛАРА у значајној мери штеди новац и време корисницима, пошто се иста платформа по потреби може брзо и једноставно реконфигурисати (сложити као LEGO коцке) у складу с датом потребом ако је у питању истраживачки пројекат у некој компанији или нова лекција за студенте на техничким универзитетима.
Прошле и ове године смо били веома срећни да опремимо читаву лабораторију енергетске електронике на швајцарском EPFL-у нашим ЛАРА-ма. Корисници заиста понекад траже извесна прилагођења, као нпр. Универзитет у Ајндховену с којим сада разговарамо о могућем увођењу наше технологије, док универзитет у Келну, којем смо пре неколико дана испоручили једну ЛАРА-100, жели сам да изврши модификације. Ми смо наравно отворени за све могућности.

PERUN Technologies развија ефикасно и одрживо решење у форми енергетског рутера за контролу потрошње електричне енергије у једном или између више домаћинстава. Колико ће ваше решење заиста омогућити директну размену енергије, њено складиштење између корисника, али и уштеду?
Наше решење, PUMA је замишљено као рутер електричне енергије који повезује електричне уређаје, изворе електричне енергије као што су соларни панели, енергетско складиште (батерија) и нпр. електрично возило у оквиру једног домаћинства.
PUMA-е у разним домаћинствима међусобно комуницирају и на тај начин омогућавају ефикасну размену енергије у складу с потребама и животним навикама својих власника. Постоји велики број техничких решења која морају достићи зрелост пре него што се идеја потпуно децентрализоване и енергетски ефикасне електричне мреже у потпуности оствари, од развоја ефикаснијих материјала, батерија, па све до напретка у областима децентрализованог управљања и информационих технологија, као што је блоцкцхаин.
PERUN, наравно, тренутно има капацитет да кроз PUMA-у даjе свој допринос само у једном малом делу ове широке области, који се тиче стабилног рада рутера у условима распрегнуте електричне мреже.

Правите производе за паметне мреже, обновљиве изворе енергије и електрична возила, а за овај производ сте добили и директну помоћ кроз Програм раног развоја, Фонда за иновациону делатност. Колико вам је то помогло у даљем истраживању и вашем развоју?
Без икакве сумње, сарадња са Фондом за иновациону делатност је један од кључних тренутака у досадашњем развоју PERUN. Поред директне финансијске помоћи која нам је омогућила да изнесемо концепт PUMA-е и пријавимо патентна права у Италији, много битнија за дугорочне ефекте је инфраструктурна подршка Фонда. Чак и пре него што смо конкурисали за суфинансирање пројекта PUMA-е, Фонд нам је омогућио да прођемо низ обука из организације малих предузећа, финансија, права интелектуалне својине, психологије предузетништва итд.
Обуку су нам изводили врхунски стручњаци који имају шта да кажу на ове важне теме из сопственог искуства. Осим тога, преко Фонда смо добили и приступ првокласним консултантима, нпр. за припрему патента.
У току рада на пројекту PUMA, тим Фонда нам је помагао као врло ефикасан, професионалан и посвећен сервис. Ове активности доприносе савладавању менталне баријере предузетништва која понекад представља изазов нашем менталитету из разних историјских разлога. Технолошки паркови у Београду, Новом Саду, одакле долазимо, и другим градовима (постоје још и у Нишу и Чачку) би требалo значајно да унапреде стање, навикавајући студенте и младе људе на непосредну примену и монетизацију свежих идеја и техничких решења.

Углавном радите са страним компанијама, те се окрећете извозу ваших услуга. Да ли постоји потражња и на просотур Србије и какви су планови за учешће у расту српске IT индустрије и привреде?
Наши клијенти су углавном иностране универзитетске лабораторије, и истраживачки институти. Морамо овде да кажемо да нам додатни подстрек за рад и развој даје чињеница да нам угледне установе као што су швајцарски и немачки универзитети са строгим и високим стандардима квалитета дају предност у односу на своја домаћа предузећа при избору специјализоване лабораторијске опреме.
Наравно, ово није лако постићи и заиста се трудимо да појму „Made in Serbia“ дамо тежину у складу са својим скромним могућностима. У годинама које долазе наш развој ће ићи у смеру PUMA-е, која је намењена како иностраном, тако и домаћем тржишту. За развој енергетског рутера каква је ПУМА, потребна су техничка решења из енергетског хардвера, електронике, софтвера, комуникација, као и вештачке интелигенције.
У Србији већ постоје бројна веома иновативна и успешна предузећа, посебно у IT области од којих се нека баве применама у енергетици. Радујемо се сарадњи са нашим домаћим партнерима у том смислу. Осим тога постоји и велики потенцијал за сарадњу с нашим предузетницима у иностранству што може у одређеној мери ублажити тешке последице „одлива мозгова“ и придонети лакшем преносу технологија.

И за крај, иако не постоји дуго година, успели сте да будете препознати по свом раду и можете бити пример новим младим, компанијама у настајању. Шта бисте то ви рекли младим, иновативних и креативним људима који су спремни да се успусте у неке нове, предузетничке воде?
Имали смо и имамо срећу да учимо од заиста сјајних професионалних предузетника са великим искуством кроз удружење Serbian Entrepreneurs које повезује предузетнике у Србији са нашим предузетницима у расејању.
Размена информација, искустава и могућности, као и критички осврт на планирана будућа техничка решења и производе од стране других колега из удружења је изузетно значајно у планирању како развоја технологије, тако и пословања. Често би нека почетна замисао доживела „хладан туш“ од стране других колега, али то је огромна вредност јер се избегава „хладан туш“ од стране потенцијалних корисника.
Овим бисмо поручили будућим младим предузетницима да би им много значило да пронађу ментора који би им саветовао како да лакше савладају „дечје болести“ у развоју предузећа које могу бити фрустрирајуће, па чак и кобне ако се не решавају на прави начин.
Други савет који бисмо се усудили да дамо, пошто и сами даље много учимо и грешимо, је да развој новог предузећа мора проистећи из онога што новопечени предузетници заиста воле да раде и што неће доживљавати као додатни напор. На тај начин, заиста значајно време посвећено развоју се не прима као тешка обавеза, већ као природна активност која доноси изазове, али и свакодневно задовољство.
Коначно, звучаће као излизана флоскула, али је суштински истинито: потребно је стрпљење и самопоуздање: стрпљење да се истраје јер се за резултате мора платити пуна цена унапред, а долазе много касније, а самопоуздање да се настави, упркос бројним и неочекиваним препрекама.
***
Одговоре дали: Марко Векић, PhD, саоснивач и Стеван Грабић, PhD, саоснивач