Arheološka izložba „San neolitske“ noći otvorena u Muzeju Vojvodine

Kategorije: Inovacije, UmetnostObjavljeno: 15.07.2022.Tags: , , , 0,1 min za čitanje
PODELI

Počevši od 15. jula, u sklopu programskog luka Tvrđava mira, publika Muzeja Vojvodine imaće priliku da otputuje u davnu praistorijsku prošlost – vreme neolita, mlađeg kamenog doba, na arheološkoj izložbi „San neolitske noći“, čiju je realizaciju pomogla i nacionalna platforma „Srbija stvara“.

O značaju ove postavke govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine. Od tada do danas, mnogobrojna otkrića novih lokaliteta, osavremenjavanje arheoloških istraživanja i primena metoda prirodnih nauka bez kojih se arheologija danas ne može zamisliti, dovela su ne samo do pronalaska predmeta izvanredne lepote, već su i unapredila i izmenila naša znanja o životu ljudi iz ovog dela praistorije.
Sa ciljem da se ta nova saznanja predstave posetiocima evropske prestonice kulture, autori izložbe, Mr Lidija Balj i Andrej Starović pripremili su bogatu izložbu koja uključuje najznačajnije predmete starčevačke i vinčanske kulture.

Neolit – prekretnica u čovečanstvu

Foto: Muzej Vojvodine

„Neolit je bio prekretnica u razvoju čovečanstva kakvo danas poznajemo, a jugoistočna Evropa – pogotovo njen prostor istočnog i središnjeg Balkana, predstavljala je čvorište na kojem su se odvijali najvažniji procesi u nastajanju sasvim novog i drugačijeg sveta. Izložba pokriva raspon od 6.200 do 4.500 godina pre nove ere. To je period kada su nastale i razvijale se starčevačka zajednica, sa prvom neolitskom kulturom na tlu Srbije (okvirno 6.200–5.400 godine pre naše ere) i vinčanska zajednica, koja predstavlja vrhunac neolitskog perioda, a koja se ovde razvijala u vreme od 5.300 do 4.500 pre naše ere. Nakon toga dolazi do njene dezintegracije i nestanka neolitskog načina života. San neolitske noći u fokus stavlja procese koji su se odvijali tokom neolita i koji su iz korena menjali način života na prostoru Evrope stvarajući njen novi kulturni identitet“, istakli su autori izložbe, Balj i Starović.

Praistorijski čovek iz Lepenskog Vira u Novom Sadu– oči u oči sa MetaHumanom

Foto: Muzej Vojvodine

Nakon svetske premijere globalne inovacije iz Srbije na Ekspo 2020 Dubai – praistorijski MetaHuman čovek, koji je zaista živeo pre 10.000 godina u Lepenskom viru,  predstavljen je domaćoj publici 4. marta, u Narodnom muzeju u Beogradu, zatim u Kreativnom centru u Leskovcu, a od 15. jula biće sastavni deo naučnog dela izložbe „San neolitske noći“.

„Realističan model glave stanovnika Lepenskog Vira od pre 10.000 godina, kao i njegovo kompjuterski oživljeno lice uz pomoć vrhunske Metahjuman tehnologije čini jedan od ključnih segmenata naučnog dela izložbe. Na ovom delu postavke posetiocima predstavljamo različite metode kojima se arheolozi služe u razotkrivanju davne prošlosti, odnosno ovde su prikazani najnoviji rezultati naučnih istraživanja do kojih je došlo zahvaljujući velikom napretku u razvoju nauke“, naglasili su autori izložbe.

Organizatori izložbe i nacionalna platforma Srbija stvara pripremili su još jedno iznenađenje za sve posetioce izložbe, koje stiže pravo iz Dubaija – a da bi takvo bilo, još nećemo objaviti o čemu se radi.