Археолошка изложба „Сан неолитске“ ноћи отворена у Музеју Војводине

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 15.07.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Почевши од 15. јула, у склопу програмског лука Тврђава мира, публика Музеја Војводине имаће прилику да отпутује у давну праисторијску прошлост – време неолита, млађег каменог доба, на археолошкој изложби „Сан неолитске ноћи“, чију је реализацију помогла и национална платформа „Србија ствара“.

О значају ове поставке говори и чињеница да је последња велика изложба о неолиту у нашој земљи организована 1968. године. Од тада до данас, многобројна открића нових локалитета, осавремењавање археолошких истраживања и примена метода природних наука без којих се археологија данас не може замислити, довела су не само до проналаска предмета изванредне лепоте, већ су и унапредила и изменила наша знања о животу људи из овог дела праисторије.
Са циљем да се та нова сазнања представе посетиоцима европске престонице културе, аутори изложбе, Мр Лидија Баљ и Андреј Старовић припремили су богату изложбу која укључује најзначајније предмете старчевачке и винчанске културе.

Неолит – прекретница у човечанству

Фото: Музеј Војводине

„Неолит је био прекретница у развоју човечанства какво данас познајемо, а југоисточна Европа – поготово њен простор источног и средишњег Балкана, представљала је чвориште на којем су се одвијали најважнији процеси у настајању сасвим новог и другачијег света. Изложба покрива распон од 6.200 до 4.500 година пре нове ере. То је период када су настале и развијале се старчевачка заједница, са првом неолитском културом на тлу Србије (оквирно 6.200–5.400 године пре наше ере) и винчанска заједница, која представља врхунац неолитског периода, а која се овде развијала у време од 5.300 до 4.500 пре наше ере. Након тога долази до њене дезинтеграције и нестанка неолитског начина живота. Сан неолитске ноћи у фокус ставља процесе који су се одвијали током неолита и који су из корена мењали начин живота на простору Европе стварајући њен нови културни идентитет“, истакли су аутори изложбе, Баљ и Старовић.

Праисторијски човек из Лепенског Вира у Новом Саду– очи у очи са MetaHumanom

Фото: Музеј Војводине

Након светске премијере глобалне иновације из Србије на Експо 2020 Дубаи – праисторијски MetaHuman човек, који је заиста живео пре 10.000 година у Лепенском виру,  представљен је домаћој публици 4. марта, у Народном музеју у Београду, затим у Креативном центру у Лесковцу, а од 15. јула биће саставни део научног дела изложбе „Сан неолитске ноћи“.

„Реалистичан модел главе становника Лепенског Вира од пре 10.000 година, као и његово компјутерски оживљено лице уз помоћ врхунске Метахјуман технологије чини један од кључних сегмената научног дела изложбе. На овом делу поставке посетиоцима представљамо различите методе којима се археолози служе у разоткривању давне прошлости, односно овде су приказани најновији резултати научних истраживања до којих је дошло захваљујући великом напретку у развоју науке“, нагласили су аутори изложбе.

Организатори изложбе и национална платформа Србија ствара припремили су још једно изненађење за све посетиоце изложбе, које стиже право из Дубаија – а да би такво било, још нећемо објавити о чему се ради.