Србија ствара прилике: акредитован нови студијски програм на Факултету драмских уметности

Категорије: Иновације, УметностОбјављено: 24.05.2022.0,1 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Србија ствара препознала је квалитет и развојни потенцијал Факултета драмских уметности, па је тако подржала акредитацију новог студијског програма: Визуелни ефекти, анимација и гејм арт. Нови студијски програм је осмишљен као програм четворогодишњих студија са обимом од 240 ЕСПБ у оквиру којег ће се студенти оспособљавати за стварање у области анимације, визуелних ефеката, видео игара и интерактивних медија.

Већ крајем маја расписан је конкурс за прву генерацију студената који ће похађати овај наставни програм, а упис се очекује у јулу. За само две недеље, колико је трајала промоција, програм је привукао велику пажњу будућих бруцоша, па се тако за 18 места пријавило 56 кандидата.

О програму

Програм је конципиран тако да на првој години сви студенти заједно похађају наставу упознајући се са развојем све три области ка којима је програм усмерен (анимација, визуелни ефекти и гејм арт), стварањем у програмима за дводимензионално и тродимензионално генерисање компјутерске слике, као и основама драмских и ликовних уметности.

У другој години, студенти се усмеравају и на основу својих афинитета опредељују за модул Визуелни ефекти, модул Анимација или модул Гејм арт. У оквиру студија на модулима, студенти имају предавања уско везана за сваку од тих специјализованих области, али имају и заједничка обавезна предавања из области драмских и примењених уметности.

Трећа година представља наставак студија по модулима, уче се напредне технике и најсавременије методе стварања у одабраној области.

У четвртој години студенти реализују сложен заједнички рад под менторством професора, тако што у тиму преузимају улоге карактеристичне за област свог модула. У току последње године студенти се уче тимском раду, организацији посла, пласману производа као и етичким принципима понашања у струци.